Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti mangonabytok.
15. decembra 2022 o 9:55
Čas čítania 2:08
Sponzorovaný obsah

Tipy na interiérový dizajn v roku 2023

KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Poďte sa s nami spoločne pozrieť na horúce trendy avizované v budúcom roku!

Rovnako ako vo svete fashion priemyslu, aj vo svete interiérového dizajnu sa každý rok objavujú nové trendy. Odrážajú nielen spoločenské aktivity a populárne smery, ale aj naše potreby a celkovo životný štýl. Aké prvky, nábytok či farby budú dominovať v našich domácnostiach v roku 2023? 

Kovy na výslní

V budúcom roku bude najžiadanejším prvkom v kuchyni kov a mramor. S rastúcou popularitou industriálneho štýlu sa kov dostáva do popredia posledné desaťročia. Od úchytiek až po kuchynské doplnky či spotrebiče. Trendové budú najmä kovy v teplejších farebných tónoch (meď, zlato, mosadz), ktoré sa skvelo kombinujú so spomínaným mramorom napríklad v prípade realizácie kuchyne alebo kúpeľne. Takáto kombinácia premení váš priestor na nepoznanie a dodá mu nadčasovosť a dávku luxusu. 

kuchyňa
Zdroj: shutterstock.com/Dariusz Jarzabek


Chladnejšie odtiene, ako sú nikel a chróm, budú síce zatlačené do úzadia, ale naďalej ostávajú žiadaným artiklom v modernom kuchynskom dizajne. Matné vyhotovenia budú o niečo viac populárne ako tie lesklé, navyše do popredia sa dostanú aj tlmenejšie druhy kovu, ako je cín, meď alebo mosadz, ktoré pôsobia oveľa prirodzenejšie. Návrat v budúcej sezóne ohlási aj klasická čierna so spomínaným minimalizmom a priemyselným štýlom. Dizajnéri odporúčajú dávkovať túto farbu priestoru striedmejšie, a to vo forme doplnkov. Či už v matnej, alebo lesklej úprave, milovníci čiernej si prídu na svoje a dodajú svojmu bývaniu istú eleganciu a univerzálnosť.

Drevo a prírodné materiály

Interiérové trendy 2023 prinášajú pocit skutočného domova. Prepájajú svet vonku s tým, ktorý máme vnútri. Použiť by ste mali prírodné materiály a čokoľvek, čo pochádza z prírody. Povolené a žiaduce sú akékoľvek prírodné materiály v rôznych formách a tvaroch. Kamenná socha, ľanové obliečky, mramorový podnos alebo keramický riad, to všetko môžete použiť. Aj živé kvety dodajú priestoru nový nádych a nezabúdajte, samozrejme, na oblé tvary.

interiér, dizajn, drevo, mramor
Zdroj: shutterstock.com/Kostikova Natalia

 
Parkety uložené do vzoru rybej kosti takisto zažívajú boom a dokážu priestor opticky otvoriť, to znamená, že bude pôsobiť väčšie a vzdušnejšie. Ak ste doteraz váhali nad zmenou podlahy, teraz je ten správny čas začať renováciu. O tom, že drevo nikdy nevyjde z módy, niet pochýb. Čoraz viac ľudí však podľahlo zvláštnostiam a špecifikám mangového dreva. Toto drevo sa skutočne hodí do každého interiéru, pretože dosky z mangového dreva majú robustný prírodný vzhľad, teplý nádych a charakteristickú štruktúru vlákna. 

kuchyňa, dizajn, interiér
Zdroj: shutterstock.com/Followtheflow

Vnútorné oblúky, koberce a tapety

Znie to ako poriadne retro, však? Verte či nie, oblúky sa opäť vrátia na scénu bytového dizajnu. Tento renesančný prvok zažije návrat nielen v architektúre, ale aj v interiérovom dizajne, nábytku a dekoráciách. Do interiérov zavíta čaro oblúkov a kriviek ako takých. Zabudnite na ostré hrany a neprívetivé priestory. Vďaka zaobleným tvarom priestor vyznieva na oko jemnejšie, elegantnejšie a opticky vyššie. Či už chcete predeliť miestnosť, alebo len jej časť, využite oblúk, v ktorejkoľvek miestnosti to potrebujete. Veľmi efektne vyznie napríklad v obývacej miestnosti, kde ním olemujete priestor kozuba alebo do zaobleného výklenku umiestnite knižnicu. 

 
Ak patríte medzi milovníkov kobercov, môžete sa tešiť. V roku 2023 sú hitom farby, ktoré znamenajú sviežosť (limetková, terakotová, nechýba ani cviklová), no ideálne sú aj tie v zemitých tónoch, ktoré sa hodia ku všetkému. Snažte sa uprednostniť koberce z prírodných vláken, ktoré chránia životné prostredie a dajú sa vrstviť. Vynikajúcou voľbou sú kúsky z vlny a juty s výraznou textúrou, ideálnou do boho štýlu. Comeback hlásia aj tapety ako dekoratívny trend a dôsledok pandémie.

Domov
Zdieľať
Diskusia