Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2022, 16:23
Čas čítania 1:30
Martin Adam Pavlík

Uprising láka prvým veľkým menom. Na Zlaté piesky príde ikona grime music Dizzee Rascal

Uprising láka prvým veľkým menom. Na Zlaté piesky príde ikona grime music Dizzee Rascal
Zdroj: Uprising
HUDBA REGGAE UPRISING FESTIVAL
Uložiť Uložené

Čo ponúkne najbližší ročník bratislavského festivalu?

Festival Uprising láka prvými interpretmi. Na šestnásty ročník festivalu Uprising príde jedna z najväčších hudobných ikon Anglicka, krstný otec grime music Dizzee Rascal. Britský raper, multiinštrumentalista a hudobný producent s nigérijskými koreňmi sa preslávil už v 18 rokoch debutovým albumom Boy in da Corner, za ktorý dostal v roku 2003 ocenenie Mercury Prize.

Odvtedy má na konte množstvo úspešných albumov a spolupráce s hviezdami ako Calvin Harris, Arctic Monkeys, Shakira, Robbie Williams, Armand Van Helden, Florence and The Machine, will.i.am, Basement Jaxx, Skepta, Ocean Wisdom a mnoho ďalších.

Na konte má 5 skladieb, ktoré sa stali „UK Number One singles“, a jeho album Tongue N’ Cheek získal ocenenie najlepší album roka v Anglicku. Dizzee je považovaný za pioniera grime music, v jeho tvorbe sú tiež prvky UK garage, bassline, hip-hopu a R & B. Na Uprising príde Dizzee Rascal osláviť 20. výročie od vydania debutového albumu Boy in da Corner a návštevníci sa môžu tešiť na jeho najväčšie hity.

Ďalším potvrdeným menom je jeden z najzásadnejších spevákov jamajskej histórie Barrington Levy, ktorý sa na Uprisingu predvedie v exkluzívnej slovenskej premiére. Levy nie je pojmom iba vo svete reggae a dancehallu, ale jeho neopakovateľný hlas sa často objavuje aj v ďalších žánroch od hip-hopu až po drum´n´bass.

Fanúšikovia Uprisingu sa môžu tešiť aj na rastamana z UK – Macka B so svojou dvornou kapelou The Roots Ragga Band. Pamätníci vedia, že to bol práve Macka B, ktorý ako headliner odštartoval úplne prvý ročník festivalu Uprising v roku 2008. V prvej vlne oznámených interpretov je aj anglický veterán MC Brother Culture, New York Ska-Jazz Ensemble, Camo & Krooked či Congo Natty.


Chýbať nebudú ani domáci umelci. Medzi nimi je napríklad raper Gleb, prešovská kapela Akustika a po prvý raz sa na Uprisingu predstaví punková legenda Slobodná Európa. Festival bude 25. a 26. augusta 2023, prvá vlna vstupeniek za 50 € je v predaji do piatka 16. decembra. Potom sa cena vstupenky zvýši o 5 €. 

Na Uprisingu zahrá aj Barrington Levy.
Na Uprisingu zahrá aj Barrington Levy. Zdroj: Uprising Festival

 
Pre nedočkavých je pripravená aj Uprising Winter Edition v bratislavskom Edison Parku. Zimná edícia festivalu Uprising v piatok 17. marca 2023 do Bratislavy prináša kultovú francúzsku reggae kapelu Dub Inc, ktorým budú sekundovať domáci Medial Banana a Meowlau X Val. Vstupenky na Uprising Winter Edition 2023 za 20 € budú v predpredaji do 22. decembra.

Domov
Zdieľať
Diskusia