Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
8. decembra 2022, 13:45
Čas čítania 0:32

V nedeľu začne platiť nový železničný grafikon. Do Košíc z Bratislavy sa dostaneš rýchlejšie. Niektoré trasy sa spomalia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci cestujú o 23 % menej, ako je európsky priemer, cieľom dopravných zmien je zvýšiť počet cestujúcich vo vlakoch aj počty spojení.

Ministerstvo dopravy predstavilo nový grafikon železničnej dopravy, ktorý do platnosti vstúpi už túto nedeľu. Má zrýchliť železničnú dopravu a pomôcť cestujúcim.

Po zmenách by malo podľa analýzy Útvaru hodnoty za peniaze MF SR 12 % cestujúcich cestovať rýchlejšie o 15 minút a 80 % rovnako ako dnes. Pomalšie bude cestovať 6 % cestujúcich o 12,5 minúty, a to najmä v dôsledku výluk. Najviac využívané linky sa posilnia až o 60 %. Nový grafikon by mal byť aj napriek posilneniu dopravy o 4 % mierne lacnejší ako súčasný.

Nový cestovný poriadok má podľa ministerstva posilniť železničnú dopravu a zrýchliť medzimestské spojenie v priemere o 2 minúty. Na mnohých tratiach sú v súčasnosti aj napriek modernizácii vlaky preplnené, pomalé a neponúkajú alternatívu k autám.

Slováci cestujú o 23 % menej, ako je európsky priemer, cieľom dopravných zmien je zvýšiť počet cestujúcich vo vlakoch aj počty spojení. 

UHP, vlaky, grafikón
Zdroj: Útvar hodnoty za peniaze MF SR
Domov
Zdieľať
Diskusia