Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. decembra 2022, 12:38
Čas čítania 0:44

AKTUÁLNE: Bonus na dieťa zvýšia na 140 eur. Samosprávam výdavky čiastočne vykompenzujú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb.

Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Bonus na staršie deti zvýšia na 50 eur. 

Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Vyplýva to zo schválených pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o dani z príjmov, ktorú v utorok odobrili poslanci Národnej rady SR.

Toto opatrenie bude mať negatívny dosah na výnos dane z príjmov fyzických osôb. Vzhľadom na to, že tento výnos je príjmom rozpočtov obcí a vyšších územných celkov, navrhli poslanci György Gyimesi a Milan Kuriak v pozmeňujúcom návrhu kompenzovať dosah tohto opatrenia na samosprávu zo zdrojov z príjmov z dane z príjmov právnických osôb. Udeje sa to novelizáciou zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve.


Takto zvýšené sumy sa budú obciam a VÚC rozdeľovať a poukazovať rovnakým spôsobom ako výnos dane z príjmov fyzických osôb, teda podľa platného vzorca pre daň z príjmov fyzických osôb. Návrh počíta so zvýšením o 100 miliónov eur na rok 2023 z dôvodu zabezpečenia finančnej stabilizácie územnej samosprávy v nadväznosti na zvyšovanie cien energií.

Domov
Zdieľať
Diskusia