Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Voyo.
10. decembra 2022, 10:30
Čas čítania 1:54
Sponzorovaný obsah

Nový seriál podľa skutočnej udalosti ťa prenesie do 50. rokov. Zamrazí ťa život pašerákov a trestaneckých táborov

Nový seriál podľa skutočnej udalosti ťa prenesie do 50. rokov. Zamrazí ťa život pašerákov a trestaneckých táborov
Zdroj: Voyo Originál
KULTÚRA NOVÉ SERIÁLY VOYO
Uložiť Uložené

Novinka vznikla pod značkou Voyo Originál. Rozpráva príbeh vojaka, ktorý sa vzbúril režimu a stal sa legendárnym pašerákom.

Na streamovaciu platformu Voyo pribudne ďalšia novinka pod značkou Voyo Originál. Trojdielna miniséria Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja je inšpirovaná skutočným príbehom a prenesie ťa do obdobia po druhej svetovej vojne. Seriálový príbeh šumavského prevádzača vznikol na motív knihy Návrat kráľa Šumavy od Davida Jána Žáka, ktorá zachytáva udalosti po nástupe komunistického režimu. 

Niekoľko rokov po vojne bola Šumava krajinou pašerákov, prevádzačov a tajných agentov. Josef Hasil pomáhal strážiť hranice v uniforme Zboru národnej bezpečnosti, no po februári 1948 sa stal jeho najobávanejším súperom, ktorého sami eštebáci neskôr nazvali Kráľom Šumavy. Príbeh zachytáva dusnú atmosféru v hlbokých lesoch, vo vypočúvacích miestnostiach či v trestaneckom tábore. Nové epizódy pribudnú na Voyo vždy v piatok, premiérovú časť si môžeš pozrieť už 9. decembra.

objav novinku

Ožil skutočný príbeh českej legendy

Seriál vznikol na motív knižného bestselleru, ktorý zachytáva spomienky skutočného Josefa Hasila. „Keď som sa dal k zboru a šiel k čiare, myslel som, že budem chytať náckov, werewolfov a podobnú háveď. Nie našich ľudí, čo chcú von,“ povedal v jednom z mála porevolučných rozhovorov sám Josef Hasil. Tento český hrdina skutočný boj s komunizmom prežil, utiekol do Ameriky, kde v roku 2019 zomrel. 

kráľ šumavykral sumavykral sumavykral sumavy
Zobraziť galériu
(12)

Trojdielnu minisériu natočil David Ondříček, ktorý je šestnásťnásobným držiteľom prestížneho ocenenia Český lev. „Ale kto sa v tak mladom veku pustí do nočných močiarov? Pre mňa ide o strhujúci dobrodružný triler o chlapcovi, čo by zo všetkého najradšej jazdil po svojej milovanej Šumave na motorke za babami. Lenže časy, okolnosti a jeho svojrázna, tvrdohlavá povaha z neho urobili až mýtického superhrdinu československého pohraničia. Ide o nadčasový príbeh o mladosti, strete hodnôt a túžbe po láske, dobrodružstve a slobode,“ vysvetľuje známy režisér.

Natáčanie sa odohrávalo aj na miestach, kde Josef Hasil v päťdesiatych rokoch pôsobil u pohraničnej stráže a kde neskôr pomáhal utečencom pred totalitným režimom na ich ceste za slobodou. Jednou z nich bolo aj takzvané Údolie smrti, čiže oblasť medzi Soumarským mostom a štátnou hranicou. Príprava zasahovala aj do miest národného parku, takže musela byť v súlade s princípmi zeleného natáčania a udržateľnej produkcie. Museli napríklad minimalizovať transport a okolie zanechať v stave, v akom bolo pred ich príchodom. 

Josefa Hasila stvárnil herec Oskar Hes, ktorý s režisérom spolupracoval už po tretí raz. Bohumila Hasila, Josefovho brata, si zahral Ján Nedbal. Hasilovu snúbenicu Máriu, matku jeho jediného syna Josefa Vávru, stvárnila Gabriela Heclová. V úlohe Vlastičky, jednej z Hasilových mileniek, sa objaví Kristína Podzimková a Kláru, agentku americkej tajnej služby, zahrala Judit Bardos.

Na seriál dohliadal aj syn Hasila Josef Vávra. „Som veľmi rád, že sa otcov príbeh dočkal nového a hlavne pravdivého spracovania a že za tým stojí práve David Ondříček, ktorý má moju plnú dôveru,“ dodáva. 

Miniséria Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja vyšla pod značkou Voyo Originál, ktorá má na konte úspešné projekty ako Případ Roubal, Guru či Iveta. Premiéra prvej epizódy tejto novinky štartuje na Voyo už v piatok 9. decembra. 

začni sledovať

Domov
Zdieľať
Diskusia