Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. decembra 2022, 18:07
Čas čítania 1:27

Brigádnici v Bratislave zarobia počas Vianoc poriadny balík, niekde až dvojnásobne viac ako v Prešove

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V Bratislavskom kraji sa výplata pohybuje od 5,50 do 7,50 eura za hodinu v hrubom. Najmenej dostanú brigádnici v Prešovskom a Košickom kraji, kde sa hodinová mzda pohybuje medzi 4 až 5 eurami.

Počet brigádnických ponúk na pracovnom portáli Kariéra.sk oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 30 %. O brigády sa okrem študentov zaujímajú aj ľudia, ktorí prišli o prácu počas pandémie, a tí, ktorí si chcú v čase inflácie prilepšiť.

Najviac ponúk uchádzači nájdu vo výrobe, v realitách, technike, logistike, ale aj v cestovnom ruchu, obchode či pomocných prácach. Najviac si dokážu zarobiť brigádnici v okolí Bratislavy, o niečo menej na východnom Slovensku. Informovala o tom manažérka komunikácie a vzťahov s verejnosťou pracovného portálu Kariéra.sk Katarína Tešla.


Tešla dodala, že zamestnávatelia vyhľadávajú pomocnú pracovnú silu najmä v predvianočných mesiacoch a na jeseň. „V rámci celoročných povolaní stúpa dopyt po pracovníkoch najmä pri pozíciách v oblasti distribúcie, prepravy, predaja a služieb zákazníkom,“ vymenúva Tešla.

Predajca, operátor, balič či kuriér... 

Medzi brigády v období pred sviatkami patria napríklad pozície ako predajca vianočného sortimentu, kníhkupec, predajca živých stromčekov a kaprov, balič darčekov, vianočný operátor alebo pomocník na vianočných trhoch. Pri týchto pozíciách sa s brigádnikmi často počíta iba na vopred dohodnuté obdobie. Platy pri podobných ponukách však bývajú o niečo vyššie ako pri bežných brigádach.


„V predvianočnom období stúpa záujem zo strany zamestnávateľov o predajcov vianočnej pyrotechniky, práve pri tejto pozícii sme zaznamenali nárast viac ako 50 %,“ uviedla Tešla. Zaujímavý je aj predaj vianočných kaprov, veľký dopyt je po brigádnikoch na pomoc s balením tovaru a balíkov z e-shopov, vyhľadávaná je aj práca kuriérov a hľadaní sú aj predajcovia dekoračných ozdôb či vianočných stromčekov.

Pred Vianocami firmy potrebujú aj ľudí na inventúru tovaru, pomocné práce na klziská či do lyžiarskych stredísk, a to inštruktorov lyžovania, recepčných a pomoc do reštaurácií.
„Napriek vysokému záujmu vianočnú brigádu absolvovalo iba 25 % opýtaných,“ vyčíslila Tešla. Z prieskumu portálu tiež vyplýva, že 45 % respondentov si v predchádzajúcich rokoch muselo pred Vianocami privyrábať na vykrytie výdavkov spojených so sviatkami.

Najviac zarobia brigádnici v Bratislavskom kraji

V priemysle sa platové ohodnotenie pohybuje na úrovni 8 eur za hodinu, vo výrobe 7 eur za hodinu a v cestovnom ruchu sú ponuky so zárobkom 6 eur za hodinu. „V Bratislavskom kraji sa výplata pohybuje od 5,50 do 7,50 eura za hodinu v hrubom,“ vyčíslila Tešla. Naopak, najmenej dostanú brigádnici v Prešovskom a Košickom kraji, kde sa hodinová mzda pohybuje medzi 4 až 5 eurami.

Anketa:
Privyrábate si na vianočných brigádach? 
Áno.
Nie. 
Nechcem odpovedať. 
Áno.
27 %
Nie. 
61 %
Nechcem odpovedať. 
11 %
Domov
Zdieľať
Diskusia