Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
26. novembra 2022, 11:14
Čas čítania 0:42

Viac ako 25 % odpadu v slovenských uliciach tvoria cigaretové ohorky. Tieto obaly ich však doháňajú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na západnom Slovensku tvoria nedopalky až 35 % odpadu.

Vo voľne pohodenom odpade na Slovensku dominujú cigaretové ohorky a rôzne druhy plastov ako obaly od jogurtov, kozmetiky, fľaše od oleja či mlieka. Analýzu tzv. litteringu uskutočnila organizácia výrobcov Envi-Pak v rekordných 32 lokalitách.

Cigaretový odpad predstavuje celoštátne až 25,9 %, rôzne druhy plastov 21,5 % a vyše 12 % tvorí iný odpad ako papier, kov či bioodpad. Aj vďaka zavedeniu zálohovania poklesol počet nápojových plechoviek aj PET fliaš. Envi-Pak podľa Odpady-portálu túto jeseň odhalil, že podiel nápojových obalov klesol medziročne z 21 % na necelé 4 %.

Ohorok
Zdroj: Unsplash/Attila Lisinszky

Rekordný podiel cigaretového odpadu namerali na západnom Slovensku vrátane Bratislavy, kde predstavuje až 35,9 %. Na strednom aj východnom Slovensku litteringu dominujú rôzne druhy plastov (30,4 %, resp. 20 %).

Jednou zo zákonitostí znečisťovania je podľa Envi-Paku fakt, že ľudia skôr pustia z ruky odpad tam, kde sa už nachádza iný, „lebo veď jeden ohorok sa v kope iných stratí“. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Zložitejšie je to s väčšími predmetmi, ktorých sa ľudia potrebujú zbaviť a nevyužijú legálnu cestu na zberný dvor. Radšej si dajú tú námahu odviesť nepotrebné veci do lesa alebo na čiernu skládku, akých je na Slovensku evidovaných okolo 8-tisíc.“

Domov
Zdieľať
Diskusia