Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. novembra 2022, 14:18
Čas čítania 1:37

AKTUALITA: Univerzitná nemocnica v Bratislave prestala objednávať na operácie v decembri. V Nových Zámkoch začali zákroky rušiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa hovorkyne nemocnica prejde na krízový režim od prvého decembra.

Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

„Včera v poobedňajších hodinách sme dostali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede,“ uviedla pre Kliská.

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. „Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií,“ ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dnu nemocnica eviduje 477 výpovedí. „Čo je o 31 menej v porovnaní s podanými hromadnými výpoveďami. Tridsaťjeden lekárov teda výpoveď už stiahlo,“ priblížila Kliská. Univerzitná nemocnica pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. „V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy,“ vysvetlila hovorkyňa.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Univerzitná nemocnica v Bratislave verí, že k dohode medzi vládou a lekármi dôjde. „V opačnom prípade počkáme na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o pozastavení plánovaných výkonov, následne pristúpime k informovaniu pacientov, ktorí majú naplánovanú operáciu po 1. decembri, o odklade ich výkonu,“ doplnila Kliská.

Operovať prestanú aj iné slovenské nemocnice 

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky odkladá od začiatku decembra plánované operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologických ochorení a zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva pacientov ani Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana, potvrdil riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. „V súčasnosti ešte poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, ale na operácie po 1. decembri už pacientov neobjednávame,“ uviedol Šarník.

Z celkového počtu 472 lekárov je vo výpovednej lehote 144. „Okrem toho niektorí lekári postupne vypovedávajú službu v ústavnej pohotovostnej službe na december, k dnešnému dňu ich je 59,“ ozrejmil riaditeľ.

Fakultná nemocnica Trnava obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri, potvrdil to hovorca nemocnice Matej Martovič.

Na plánované operácie od 1. decembra už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad a operácie už zrušila aj detská nemocnica v Banskej Bystrici.

Správu budeme aktualizovať

Domov
Zdieľať
Diskusia