Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
18. novembra 2022, 12:48
Čas čítania 0:59

Za peniaze si môžeš kúpiť šťastie, dokazuje štúdia. V experimente poslali ľuďom 10-tisíc eur

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Účastníci z krajín s nízkymi príjmami získali podľa výsledkov až trikrát viac šťastia ako obyvatelia ekonomicky vyspelejších krajín.

Štúdia zverejnená v časopise PNAS dokazuje, že peniaze ľudí skutočne robia šťastnejšími. Do experimentu vedci oslovili 200 ľudí, ktorým na účet jednorazovo poslali 10 000 eur, a ďalších 100 ľudí, ktorí žiaden príjem nedostali, píše NBC news.

Podmienkou bolo, že účastníci experimentu peniaze minú do troch mesiacov. Výskum počas obdobia polroka monitoroval pocity šťastia skúmanej vzorky. Členovia skúmanej skupiny každý mesiac zaznamenávali spokojnosť so svojím životom na stupnici od 1 do 7 a svoje negatívne aj pozitívne pocity na stupnici od 1 do 5. Účastníci zaznamenávali aj to, ako a kde peniaze míňali. 

Podľa výsledkov štúdie je jasné, že skupina, ktorá peniaze dostala, vykazovala vyššiu úroveň šťastia aj ďalšie tri mesiace.

Rozvojové krajiny vs. vyspelé krajiny

Ľudia zapojení do experimentu pochádzali z troch krajín s nízkymi príjmami – Brazílie, Indonézie a Kene – a zo štyroch krajín s vysokými príjmami: z Austrálie, Kanady, zo Spojeného kráľovstva a z USA. Účastníci z krajín s nízkymi príjmami boli až trojnásobne šťastnejší. 

13. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 7:39 Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť

Peniaze do štúdie poskytli anonymní darcovia. Ryan Dwyer, jeden z autorov štúdie, uviedol, že niektorí ľudia peniaze investovali do rekonštrukcie svojho bývania alebo splatili časť dlhov.

Štúdie z minulých rokov dokazujú, že výhry v lotérii a vyššie príjmy zabezpečujú pocity pohody či dokonca lepšie psychické zdravie. Spomínané štúdie sa vo väčšine prípadov zameriavajú predovšetkým na ľudí s nižšími príjmami, nezamestnaných alebo ľudí bez domova. V ich prípade môžu peniaze poskytovať pocit stability, ktorý im predtým chýbal. 

Vedci upozorňujú, že podobné výsledky závisia od okolností života ľudí a problémov, ktoré peniazmi nemusia vyriešiť. 

Lotéria.
Lotéria. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia