Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
17. novembra 2022, 11:12
Čas čítania 1:32

Čaputová: Ak o slobodu prídeme, môžeme ju získať späť len za cenu obetí. K odkazu nežnej revolúcie sa vyjadrili aj Heger a Kollár

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Čaputová: Ak o slobodu prídeme, môžeme ju získať späť len za cenu obetí. K odkazu nežnej revolúcie sa vyjadrili aj Heger a Kollár
Zdroj: TASR/Martin Baumann, Dano Veselský

Ústavní činitelia sa vyjadrili k dnešnému sviatku boja za slobodu a demokraciu.

Najvyšší ústavní činitelia sa vo štvrtok 17. novembra vyjadrili k výročiu nežnej revolúcie. Ak o slobodu prídeme, môžeme ju získať späť len za cenu obetí. „Je dôležité udržiavať našu historickú pamäť v bdelosti, aby nás opäť nerozdelila železná opona,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová počas pietnej spomienky pri Bráne slobody pod Devínskym hradom.

Práve 17. november 1989 označila hlava štátu za jeden z najvýznamnejších historických dátumov našej minulosti. „Tu pri sútoku Moravy a Dunaja vstúpil do našich dejín tieň železnej opony. Ostatý drôt rozdelil svet na dve časti,“ povedala prezidentka. Aj na tomto mieste podľa jej slov položili život mnohí Česi a Slováci i občania iných krajín pri ceste za slobodou.

Pripomenula, že hoci komunizmus sľuboval občanom raj slobody a mnohí naň tak aj dnes spomínajú, musel si režim prísne strážiť hranice, aby z jeho „raja“ ľudia neutekali. Čaputová zároveň upozornila, že hodnoty, ktoré sme si vtedy vydobyli, nie sú získané navždy, a dodala, že ich aj v súčasnosti treba ochraňovať pred populizmom či extrémom, aby nedochádzalo k oslabovaniu dôvery v demokraciu.

Zuzana Čaputová počas príhovoru pri pamätníku Brána slobody na Devíne 17. novembra 2022.
Zuzana Čaputová počas príhovoru pri pamätníku Brána slobody na Devíne 17. novembra 2022. Zdroj: TASR/Martin Baumann


Vyzdvihla i potrebu vysvetľovať a snažiť sa, aby mladí ľudia rozumeli a vnímali rozdiel medzi demokraciou a totalitou, medzi slobodou a neslobodou. Premiér Eduard Heger vyhlásil, že demokracia nie je síce dokonalá, ale dáva nám slobodu.

„Dnes, o 33 rokov neskôr, už vieme, že na správne fungovanie demokracie a jej inštitúcií potrebujeme zodpovedných občanov, politikov a aktívne zapojenie celej spoločnosti. Pretože najväčšími nepriateľmi slobody a demokracie sú ľahostajnosť a pohodlnosť,“ uviedol premiér. Podľa neho by sme nemali zabúdať, že slobodu je ľahšie stratiť ako získať.

Počas pietnej spomienky pri Bráne slobody pod Devínskym hradom prehovoril aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár. Odstránenie železnej opony a sloboda cestovania nie sú podľa jeho slov najvyššie výdobytky 17. novembra 1989. Poukázal na otázky, pred ktorými stáli osobnosti novembra '89, napríklad doriešenie štátoprávneho postavenia SR.

Predseda Národnej rady (SR) Boris Kollár počas príhovoru pri pamätníku Brána slobody na Devíne 17. novembra 2022.
Predseda Národnej rady (SR) Boris Kollár počas príhovoru pri pamätníku Brána slobody na Devíne 17. novembra 2022. Zdroj: TASR/Martin Baumann


„Nemôžeme zabudnúť, že november 1989 otvoril cestu k 1. januáru 1993, ktorého 30. výročie si o pár týždňov budeme pripomínať. Bez zmeny v novembri 1989 by určite žiadna samostatná SR nevznikla,“ podotkol. 

Kollár tiež skonštatoval, že mnohí očakávali výrazné zlepšenie sociálneho štandardu a málokto si predstavoval, že aj po vyše 30 rokoch bude životná úroveň priemerného občana Slovenska výrazne zaostávať za štandardmi západných krajín. Politikom pripomenul, že tu nie sú na vymýšľanie prezývok svojim protivníkom a na hádky, ale na riešenie problémov bežných ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia