Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
16. novembra 2022, 21:57
Čas čítania 1:37

K výročiu Nežnej revolúcie: Extrémisti bolestivo bodajú do demokracie slovami, vyhlásil Heger. Slušnosť je sila, hovorí Čaputová

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Demokracia na Slovensku je podľa premiéra aj po 33 rokoch od pádu komunizmu stále mladá, zvykáme si na ňu a učíme sa ju žiť. Pre prezidentku je symbolom 17. novembra slušnosť schopná zmeniť režim.

Sedemnásteho novembra 2022 si pripomenieme 33. výročie Nežnej revolúcie. Pre slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú je tento rok novembrovým odkazom to, že slušnosť nie je slabosť. Predseda vlády Eduard Heger pri tejto príležitosti kritizuje extrémistov a antisystém.

Zuzana Čaputová: Slušnosť je tichá sila

Prezidentka v stredu položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie v Prahe. „Slušnosť, na Slovensku nežnosť alebo zamatovosť, ktorá je s revolúciou spojená, znamenala napokon zmenu režimu a otvorenie slobody,“ poznamenala prezidentka.

Slušnosť je podľa jej slov možno tichšia, nenápadnejšia, ale vo výsledku je schopná zmeniť režim. Tento dôležitý odkaz teraz hlava štátu vníma ešte intenzívnejšie ako v minulosti.


„Je to tichá sila, ktorá je prítomná, a verím, že sa uplatní vždy na dôležitých hodnotových križovatkách v našich aktuálnych udalostiach v Čechách aj na Slovensku,“ doplnila.


Podľa prezidentky slušnosť sa vždy uplatnila a ľudia si vedeli vybrať dobre – či už prejaviť názor, alebo vyžiadať si zmenu.


Na otázku o slobode slova prezidentka reagovala, že jej hranice sú v našich právnych poriadkoch stanovené. „Je dôležité, aby sme boli dôslední a vynucovali dodržiavanie týchto štandardov, ktoré už v našich právnych poriadkoch máme,“ dodala.

Sloboda

Na sociálnych sieťach podľa Zuzany Čaputovej často čelíme prejavom, ktoré sú ďaleko za hranicou neznášanlivosti alebo vzbudzovania násilia. „Sloboda prejavu ako skvelý demokratický výdobytok nie je bezbrehá. Končí sa presne tam, kde sa začínajú práva a slobody iných ľudí,“ zdôraznila prezidentka.

Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy položila kvety k pamätníku na ulici Národní třída pri príležitosti 17. novembra.
Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy položila kvety k pamätníku na ulici Národní třída pri príležitosti 17. novembra. Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová

Premiér Heger: Každé slovo extrémistov je bolestivým bodnutím do demokracie

Predseda vlády Eduard Heger pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu vyhlásil, že demokracia na Slovensku je aj po 33 rokoch od pádu komunizmu stále mladá. Podľa neho si na ňu zvykáme a učíme sa ju žiť. 


„Je veľmi dôležité pestovať demokraciu, mobilizovať občanov a zabezpečiť také prostredie, aby sme si aj ako občania uvedomovali, že demokracia je ten najlepší spôsob, aký môžeme tu na svete žiť,“ povedal Heger.


Sloboda a demokracia vo svete podľa Hegera vôbec nie sú samozrejmosťou. Aj v kontexte diania na Ukrajine to označil za veľké privilégium. Podotkol, že na Slovensku boli v uplynulých rokoch premiéri, ktorí neváhali zneužiť moc na vlastné obohacovanie sa, zabezpečenie si vlastnej beztrestnosti a ohýbanie spravodlivosti.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Heger zároveň v statuse na Facebooku kritizoval extrémistov. „Posledné roky sledujeme, ako si extrémisti a odporcovia demokracie bez hanby kradnú odkaz 17. novembra a verejne rečnia antisystémové prejavy. Každé ich slovo je bolestivým bodnutím do demokracie, za ktorú sa mnohí ľudia nenásilne postavili. Účelom je šíriť strach, klamstvá, nenávisť, zlobu a často paradoxne vyzývať na agresiu.“

Premiér Eduard Heger položil veniec pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu pri pamätníku Brána slobody na Devíne.
Premiér Eduard Heger položil veniec pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu pri pamätníku Brána slobody na Devíne. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia