Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radim Šlechta
15. novembra 2022, 11:06
Čas čítania 1:07

Na Zemi je už 8 miliárd ľudí. Koľko nás bude v roku 2100?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Svetový deň populácie v sebe tento rok nesie symboliku, populácia sa rozšíri na 8 miliárd.

Planéta Zem prekročila hranicu ôsmich miliárd obyvateľov. Informuje o tom Organizácia spojených národov. V osemdesiatych rokoch tohto storočia dosiahne podľa odhadov OSN populácia svoj vrchol. Rast populácie v roku 2020 klesol najviac od roku 1950. Vplyvom pandémie mierne klesol aj rast strednej dĺžky života. 

Populácia podľa OSN rastie najpomalšie od roku 1950. V roku 2020 kleslo tempo rastu pod 1 %. Podľa odhadov by naša planéta mohla dosiahnuť 8,5 miliardy obyvateľov ešte v roku 2030, o dvadsať rokov neskôr by nás na planéte malo byť 9,7 miliardy. Pomyselný vrchol 10,4 miliardy sa očakáva v osemdesiatych rokoch 21. storočia. Rast populácie znázornený v reálnom čase nájdeš tu

„Tohtoročný Svetový deň populácie pripadá na prelomový rok, keď očakávame narodenie osemmiliardtého obyvateľa Zeme. Je to príležitosť osláviť našu rozmanitosť, uvedomiť si našu spoločnú ľudskosť a obdivovať pokroky v zdravotníctve, ktoré predĺžili dĺžku života a dramaticky znížili úmrtnosť matiek a detí,“ povedal generálny tajomník OSN António Guterres. Podľa neho by sme si ako ľudia mali pripomenúť aj svoje záväzky voči planéte a zamyslieť sa, v čom ich ešte nespĺňame, rovnako ako záväzky voči ľuďom samotným. 

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Rast sa až do roku 2050 bude týkať prevažne ôsmich krajín, a to viac než spolovice. Konkrétne ide o Konžskú demokratickú republiku, Egypt, Etiópiu, Indiu, Nigériu, Pakistan, Filipíny a Tanzánsku zjednotenú republiku. 

Rastie tiež podiel populácie vo veku 65 rokov a viac. V roku 2050 by ľudia v tomto veku mali byť v obyvateľstve zastúpení zo 16 %, čo je o 6 % viac než tento rok. Také číslo prekoná aj zastúpenie detí do päť rokov a 65-ročných bude približne rovnako ako 12-ročných. Stredná dĺžka života od roku 1990 vzrástla na 72,8 roka. Do roku 2050 však pravdepodobne ešte vzrastie, podľa odhadov na 77,2 roka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia