Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
9. novembra 2022, 6:57
Čas čítania 1:48

Trump bez dôkazov opäť hovorí o možných volebných podvodoch, voľby nedopadli podľa jeho predstáv (+ priebežné výsledky)

Kategória:
News
Uložiť Uložené

„Deje sa tá istá vec s volebnými podvodmi ako v roku 2020???“ napísal Trump v príspevku na sieti Truth Social. Využíva izolované incidenty a technické problémy.

Bývalý americký prezident Donald Trump na sociálnych sieťach zverejnil nepodložené tvrdenia o tom, že v utorňajších voľbách do Kongresu USA možno dochádza k podvodom. Informovali o tom stanice CNN a NBC News.


„Deje sa tá istá vec s volebnými podvodmi ako v roku 2020???“ napísal Trump v príspevku na sieti Truth Social. Narážal na prezidentské voľby spred dvoch rokov, v ktorých zvíťazil súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden, čo Trump doposiaľ odmieta uznať s odkazom na údajné – nikdy nedokázané – volebné podvody.


Podľa NBC News Trump pri svojich nových tvrdeniach o údajných podvodoch využil lokálne, izolované incidenty a technické problémy, ku ktorým došlo počas utorkových volieb v štátoch Arizona, Michigan či Pensylvánia.


Obvinil napríklad demokratov v Arizone, že zámerne spôsobili problémy s automatmi používanými na rátanie hlasov a že zinscenovali dlhé rady pred miestnosťami v niektorých tradične republikánskych obvodoch. Miestne úrady Trumpove tvrdenia rozhodne popreli.


„Snažia sa ukradnúť voľby za pomoci nefunkčných automatov a zdržovania. Nedovoľme to!“ napísal Trump.


Proti exprezidentovým obvineniam z podvodných praktík sa dôkazne ohradila napríklad Jocelyn Bensonová, štátna tajomníčka štátu Michigan zodpovedná za priebeh hlasovania: „Nie je to pravda. Prosím, nerozširujte lži s cieľom roznecovať alebo nabádať k politicky motivovanému násiliu v našom štáte. Ani nikde inde. Ďakujem,“ napísala Bensonová.

Trump
Zdroj: TASR/AP

Výsledky sú zatiaľ veľmi tesné

Podľa prognóz stanice CNN majú zatiaľ viac kresiel v Snemovni istých republikáni, a to 190. Stále sú však pomerne ďaleko od väčšiny, ktorá predstavuje minimálne 218 kongresmanov. Demokrati majú zatiaľ 167 kresiel.


V 100-člennom Senáte sú sily oboch strán aktuálne úplne vyrovnané v pomere 46 : 46, pričom na väčšinu je potrebných minimálne 51 kresiel. Žiadnej zo strán sa pritom zatiaľ nepodarilo získať senátorské kreslo, ktoré doposiaľ zastával druhý tábor.


Viacero kľúčových senátnych súbojov, napríklad v štátoch Georgia a Pensylvánia, je pritom stále takých tesných, že zatiaľ nie je vôbec jasné, kto z nich zvíťazí.


Podľa správ amerických médií sa v kongresových voľbách zrejme nečrtá výrazné víťazstvo republikánov, v ktoré mnohí z nich dúfali.

cnn
Zdroj: CNN

Demokrati získali kľúčové posty

Demokrati amerického prezidenta Joa Bidena obhájili posty guvernérov v dôležitých štátoch New York, Kalifornia a Pensylvánia. Vyplýva to z prognóz vplyvných amerických médií, informuje agentúra AFP.


V New Yorku si zaistila znovuzvolenie demokratická kandidátka, vôbec prvá žena na poste newyorskej guvernérky Kathy Hochulová. Podarilo sa jej poraziť silného republikánskeho vyzývateľa Leeho Zeldina, spojenca exprezidenta USA Donalda Trumpa.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ďalší mandát si zaistil aj demokratický guvernér najľudnatejšieho štátu USA – Kalifornie – Gavin Newsom, ktorý porazil republikánskeho súpera Briana Dahleho s vysokým, vyše 20-percentným náskokom.


Veľkú radosť mali demokrati aj z víťazstva svojho kandidáta Josha Shapira v súboji o post guvernéra v Pensylvánii, patriacej medzi štáty, ktoré majú kľúčový význam pre víťazstvo vo voľbách do Kongresu. Shapiro s vyše 10-percentným náskokom porazil príslušníka krajne pravicového krídla Republikánskej strany Douga Mastriana.

Domov
Zdieľať
Diskusia