Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
6. novembra 2022, 19:21
Čas čítania 1:01

Posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii, blíži sa „nezvratný klimatický chaos“, tvrdí klimatická správa OSN

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Súčasná úroveň opatrení by podľa odborníkov nemala viesť k žiadnemu poklesu emisií a globálna teplota by mala vzrásť o ničivých 2,5 °C.

V novej správe Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) sa uvádza, že posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii merania, čo naznačuje, že svet sa dostal do hlbokej klimatickej krízy. Dohodnutá maximálna hranica oteplenia o 1,5 stupňa je „na dosah ruky“, interpretuje správu portál The Guardian.

Rekordne vysoké hodnoty skleníkových plynov v atmosfére spôsobujú, že hladina morí a topenie ľadovcov dosahujú nové maximá. Táto veta zaznela v úvodný deň klimatického samitu OSN Cop27 v Egypte. Generálny tajomník OSN varoval, že naša planéta je „na ceste k dosiahnutiu zlomových bodov, ktoré spôsobia nezvratný klimatický chaos“.

WMO odhaduje, že priemerná globálna teplota v roku 2022 bude približne o 1,15 °C vyššia ako priemer v rokoch 1850 až 1900.

Cieľ Parížskej dohody je už nedosiahnuteľný

„Oxid uhličitý, metán a oxid dusný dosahujú v atmosfére rekordné hodnoty. Ročný nárast metánu, silného skleníkového plynu, bol najvyšší v histórii,“ píše sa v správe. „Hladina morí v súčasnosti stúpa dvakrát rýchlejšie ako pred 30 rokmi a oceány sú teplejšie ako kedykoľvek predtým. Plocha morského ľadu v Antarktíde klesla na najnižšiu zaznamenanú úroveň.“

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Generálny tajomník WMO Petteri Taala sa vyjadril, že „v súčasnosti máme v atmosfére takú vysokú úroveň CO2, že nižší cieľ 1,5 °C z Parížskej dohody je sotva dosiahnuteľný“. Súčasná úroveň opatrení by podľa odborníkov nemala viesť k žiadnemu poklesu emisií a globálna teplota by mala vzrásť o ničivých 2,5 °C.

Extrémne výkyvy počasia už trápia takmer celú zemeguľu. Čína zažila najdlhšiu vlnu horúčav v histórii, v Spojenom kráľovstve prvýkrát prekročila teplota 40 °C a európske rieky vrátane Rýna, Loiry aj Dunaja klesli na kriticky nízku úroveň.

Domov
Zdieľať
Diskusia