Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
25. októbra 2022, 13:37
Čas čítania 0:38

Zima a ruské útoky môžu spustiť ďalšiu vlnu utečencov z Ukrajiny. Poľsko má obavy, tvrdí námestník poľského ministra vnútra

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Ako je na tom s utečencami Slovensko?

Námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki hovoril na ministerskej schôdzke v Prahe o potenciálnej druhej vlne migrácie z Ukrajiny. Myslí si, že ďalšiu vlnu by mohla spustiť zima a pokračujúca ruská agresia zameraná aj na energetickú infraštruktúru.

Prečítaj si rozhovor so zdravotným klaunom, ktorý pomáhal aj utečencom z Ukrajiny.

Podľa Grodeckého by mohlo byť Poľsko tak ako počas prvej vlny migrácie hlavnou zastávkou Ukrajincov. „Práve sme sa stretli s našimi ukrajinskými náprotivkami a dúfame, že budeme schopní spoločne sa na túto situáciu pripraviť,“ vyjadril sa.

Ďalej uviedol, že Európska únia musí vytvoriť návrh akčného plánu zameraného na kontrolu hraníc, a to hlavne bezpasovej schengenskej zóny. „Bez riadnej kontroly pohybu utečencov od začiatku až po cieľ ich cesty nebude možné zaistiť správne fungovanie schengenského priestoru,“ uviedol.

Podľa údajov MV SR od začiatku ruskej agresie na Ukrajine 24. februára 2022 prešlo ukrajinsko-slovenskými hranicami 902 803 utečencov. Presne 675 108 sa neskôr vrátilo naspäť na Ukrajinu. Od marca 2022 Slovensko udelilo 98 252 dočasných útočísk.

Domov
Zdieľať
Diskusia