Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
27. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 8:26

Gejovia z Dúhy.sk o homofóbii na Slovensku: Útoky sa diali, ale nehovorilo sa o nich. Nenávistné komentáre sú bežné (Rozhovor)

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Nemôžeme zmeniť to, kým sme. Chceme iba žiť normálny život a mať rovnaké práva ako ostatní, vravia tvorcovia Dúhového dokumentu. Ich 4-dielny seriál ti priblíži skutočný život LGBT+ ľudí.

Prečo je coming out pre LGBT+ ľudí náročný a nie je porovnateľný s „coming outom“ Igora Matoviča? Ako sa žije veriacim queer ľuďom, ktorých vlastná cirkev vylučuje, a v čom je tranzícia na Slovensku pre transrodových ľudí nedôstojná? Aj na tieto otázky prináša odpoveď Dúhový dokument, 4-dielna dokumentárna séria, ktorá mapuje život LGBT+ ľudí na Slovensku.

Jednotlivé epizódy sa venujú príbehom konkrétnych LGBT+ ľudí, tvorcovia zahrnuli aj rozhovory s odborníkmi, s bývalou ombudsmankou Máriou Patakyovou či s predstaviteľmi rôznych cirkví, ktorí prijímajú aj queer ľudí vo svojich spoločenstvách.

Séria vznikla pod vedením Matúša Hučka a Adriány Mackovčákovej v spolupráci s OZ Mladí a portálom Dúhy.sk. Ide o prvú sociálnu sieť pre LGBT+ ľudí a s jej spoluzakladateľom Ondrejom Vráblom sme sa o nej rozprávali krátko po jej vzniku. V súčasnosti má viac ako 15-tisíc používateľov, je to podľa Ondrejových slov bezpečný digitálny priestor pre queer Slovákov.

Spolu s Matúšom nám opísali, čím si prechádza LGBT+ komunita v posledných týždňoch po úkladnej vražde Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. O život prišli práve preto, že boli takisto queer. „Bolo úžasné cítiť tú podporu na námestí v Bratislave počas protestu proti nenávisti,“ povedal nám Matúš. „Ale to nestačí. Treba zostať a slová premeniť aj na činy.“ Obaja sa zhodujú, že proti nenávisti treba bojovať aktívne: ak sú ľudia svedkami neprávostí, mali by sa ozvať.

V Refresheri je tolerancia a rozmanitosť jednou z hodnôt, ktoré vyznávame, a preto o queer komunite píšeme otvorene, s rešpektom a rozhľadom. Začať môžeš napríklad rozhovorom s nebinárnou osobou alebo gayským párom, ktorý spolu vychováva dve deti. Podpor našu tvorbu, pridaj sa do klubu Refresher+.

18. júna 2021, 14:30 Čas čítania 8:43 Zákaz rozprávania o LGBT+ komunite je ako zákaz informovania o existencii ľavákov, hovorí spoluzakladateľ Dúhy.sk (Rozhovor) Zákaz rozprávania o LGBT+ komunite je ako zákaz informovania o existencii ľavákov, hovorí spoluzakladateľ Dúhy.sk (Rozhovor)

Ako vyzerá portál Dúhy po vražde pred Teplárňou? S čím tam prichádzajú ľudia?

O: Stala sa tragédia, stal sa hnusný teroristický čin a mnohých ľudí sa to veľmi dotklo. Dovolím si tvrdiť, že každého z komunity. Vnímame, že ľudia na Dúhy prichádzajú aj s potrebou mať bezpečné miesto, kde by sa mohli zveriť so svojimi pocitmi.

Už krátko po vražde sa šírili prvé dezinformácie a hoaxy, dostali sa aj na Dúhy? Zachytili ste provokatérov či trollov?

O: Hoaxy a dezinformácie o vražde sme zachytili. V ten deň alebo deň potom sme zachytili aj trollov a hejterov, ale nie je toho zas až tak veľa. Zvládame to monitorovať, intenzívne pracujeme na bezpečnosti a overujeme obsah.

Ondrej Vrábel.
Ondrej Vrábel. Zdroj: Archív – Ondrej Vrábel

Pracovali ste na dokumentárnom miniseriáli o živote LGBT+ ľudí na Slovensku. Už tam zaznieva, že queer ľudia zažívajú aj šikanu a rôzne prejavy útokov, niekedy zo strany najbližších. Napriek tomu, že o tom queer ľudia otvorene hovoria, a napriek vražde, ku ktorej došlo, sa však niektorí politici a aj ľudia na sociálnych sieťach ohradzujú voči tomu, že by Slovensko bolo homofóbne. Vravia, že tie útoky sú len činy jednotlivcov a „psychopatov“ a že nereflektujú celkovo atmosféru v krajine. Čo na to hovoríte, je Slovensko homofóbne?

M: Dlho som žil v Anglicku a viem si to porovnať. V Anglicku sa mi nikdy nestalo, že niekto za mnou prišiel a kričal na mňa alebo sa na mňa škaredo pozeral. Na Slovensku sa mi to stalo ešte aj na jednom z protestov: jeden pán, ktorý išiel okolo, sa slečny vedľa mňa opýtal: „A ty si tiež teplá?“ a odišiel. Povedal to tónom, z ktorého bolo jasné, čo si o tom myslí. Dievča sa rozplakalo. Na ľuďoch z komunity takéto mikroagresie zanechajú stopu aj po rokoch.

Aj v Dúhovom dokumente nám ľudia hovorili o rôznych prípadoch, keď na nich ľudia kričali len preto, že mali napríklad dúhovú Ikea tašku.

O: Aj ja to viem porovnať. Študujem v Brne, je to len pár kilometrov, ale nemusím sa báť držať sa s priateľom za ruky. V Česku to nie je dokonalé, no oproti Slovensku je to na úplne inej úrovni. Homofóbia na Slovensku je omnoho silnejšia, vidieť to aj na sociálnych sieťach v nenávistných komentároch. Niektorým známym queer ľuďom už pár hodín po vražde vypisovali, že oni sú ďalší na rade. Takto nevyzerá spoločnosť, ktorá akceptuje LGBT+ ľudí.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

Keď sa pozrieme priamo do parlamentu a počúvneme si rozpravu k akémukoľvek zákonu, ktorý sa čo i len trošku dotýka dúhových tém, zaznievajú tam úplné ohavnosti.

Často vidíme v komentároch pod článkami aj od Refresheru tento argument: keby sa toľko o LGBT+ ľuďoch nehovorilo, keby „to robili“ v súkromí, tak na nich nikto neútočí. Prípadne argumentujú vyhrotenou situáciou po vražde, a mnohí vrátane politikov vravia, že to bola len výnimočná vec a v skutočnosti sa vám tu žije dobre. Súhlasíte s tými výrokmi?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123799 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vnímajú „coming out“ Igora Matoviča.
  • Prečo je coming out pre queer ľudí niekedy veľmi ťažký.
  • Či je možné, že sa Slovensko začne viac podobať Maďarsku v prístupe k LGBT+ ľuďom.
  • Ako sa žije veriacim LGBT+ ľuďom na Slovensku.
Domov
Zdieľať
Diskusia