Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
20. októbra 2022, 10:30
Čas čítania 1:15
Richard Balog

Víkendový apartmán, ktorý kombinuje prírodné materiály s modernou. Dominantným prvkom je kontrastný zelený krb

Víkendový apartmán, ktorý kombinuje prírodné materiály s modernou. Dominantným prvkom je kontrastný zelený krb
Zdroj: Veronika Raffajová
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Nazri s nami do víkendového útočiska, ktoré je umiestnené v prízemí novostavby malého rekreačného komplexu v oblasti Jizerské hory na severe Českej republiky.

Jizerské hory patria medzi najatraktívnejšie rekreačné oblasti v Českej republike a ich čaru podľahli aj majitelia víkendového apartmánu, do ktorého nazrieme prostredníctvom záberov od Veroniky Raffajovej. Vzhľad jednotlivých izieb a priestorov je prácou architektky Markéty Bromovej z ateliéru Markéta Bromová architekti

Interiér tohto útulného útočiska má úžitkovú plochu 83 štvorcových metrov a je situovaný v prízemí novostavby malého rekreačného komplexu s dokonalým výhľadom na okolitú prírodu. Dominantným prvkom bytu je kontrastný keramický krb v zelenej farbe, ktorý je umiestnený medzi chodbou a dennou zónou. 

Odporúčané
Výhľad na Lipno ako stredobod projektu víkendovej chaty, z ktorej dýcha cit pre detail a láska k prírodným materiálom Výhľad na Lipno ako stredobod projektu víkendovej chaty, z ktorej dýcha cit pre detail a láska k prírodným materiálom 14. októbra 2022, 17:30

Do apartmánu vedie vstup z druhého poschodia cez malú predsieň, ktorá nadväzuje na dvojramenné schodisko. Cestu cez predsieň so zostúpením po schodoch do nižšieho poschodia a priamo do vnútra bytu môžeme vnímať ako filter – človek je v dlhej chodbe, za ktorou sú dvere do jednotlivých spální, kúpeľne alebo do samostatnej toalety. 

Chodba zároveň oddeľuje apartmán na dve funkčné časti – technické zázemie (kúpeľne, toaleta, sauna a kuchyňa) a obytné priestory, ktoré tvoria spálne spoločne s obývacou izbou s krbom a jedálenský kút. Celé dianie je sústredené okolo spomínaného keramického krbu v tmavozelenej farbe. Architektka vďaka nemu vyčlenila pohodlné sedenie v tvare písmena U, ktoré je vedené okolo stien. 

Hlavný koncept návrhu tvoria dva opačné princípy, ktoré sa vzájomne dopĺňajú. Nadčasová a veľmi odolná betónová stierka v podobe podláh v celom byte, ktorá bola potrebná vzhľadom na početnú rodinu a plánovanému využitiu. Druhý princíp vychádza z historického charakteru interiérov v chalupách a vo vidieckych domoch. Materiálové riešenie a spracovanie podhľadov hlavného priestoru, kuchyne, vstavaných nábytkov a krbového telesa odkazuje na tradičné riešenia, ktoré zachováva moderné nároky, respektíve štandardy na estetiku aj na údržbu. 

Kombinácia prírodných materiálov (masívne drevo) s patinovanou mosadzou, spomínaným betónom a s keramickým obkladom vyzerá božsky a časom ešte získa na atraktivite. Presne takto si predstavujeme miesto, kde človek dokonale vypne a načerpá nové sily. 

Lepšiu predstavu o tomto architektonickom a dizajnérskom skvoste v Libereckom kraji získaš vďaka galérii nižšie.

Jizerské horyJizerské horyJizerské horyJizerské hory
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia