Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lenka Buchláková
10. októbra 2022, 13:30
Čas čítania 2:20

Pripravte sa, pokrok prichádza. Roboty však zlikvidujú desiatky miliónov pracovných miest (Stĺpček Lenky Buchlákovej)

Kategória:
Ekonomika a financie
Uložiť Uložené
Pripravte sa, pokrok prichádza. Roboty však zlikvidujú desiatky miliónov pracovných miest (Stĺpček Lenky Buchlákovej)
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Priemyselné podniky sú čoraz viac automatizované, za vlaňajšok bolo do prevádzky zaradených viac ako 300-tisíc nových priemyselných robotov. Do šiestich rokov roboty odpracujú až 52 percent z celkového pracovného času, ľudia už len 48 percent.

Na Slovensku je robotizáciou ohrozených až vyše 34 percent pracovných miest v priemyselnej výrobe, teda napríklad v automobilkách. Najmenší dosah sa očakáva v škandinávskych krajinách, napríklad v Nórsku sa to dotkne len zhruba 6 percent súčasných pracovných miest.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Tesla okrem elektromobilov vyvíja aj robotov, ktorí sa budú podobať ľuďom. Ešte začiatkom januára Musk odhalil, že Tesla Bot, resp. Optimus, ako ho nazvali, nebude bežným robotom. Má ísť o robota, ktorý bude schopný učiť sa novým veciam rovnako ako ľudia. Ako povedal Musk, „Nebál by som sa, že vyradí ľudí z práce. Myslím si, že v skutočnosti budeme mať a už aj máme obrovský nedostatok pracovnej sily. Takže si myslím, že nebudeme mať ľudí bez práce, ale v skutočnosti bude aj naďalej existovať nedostatok pracovnej sily...

Späť však na Slovensko, kde si na roboty z Tesly ešte chvíľu počkáme. Čo sa však zásadne mení, je priemyselná výroba, ktorá sa viac automatizuje. Do úzadia sa dostávajú práve pracovníci na robotníckych pozíciách, no postupne aj pracovníci v call centrách alebo predavači/pokladníci v maloobchode a veľkoobchode, ktorých pomaly nahrádzajú samoobslužné pokladne. Do dvoch rokov by roboty mali začať nahrádzať napríklad prácu čašníkov, zamestnancov fastfoodov a ostatných pracovníkov, ktorých plat sa pohybuje na hranici minimálnej mzdy.

21. marca 2023, 15:30 Čas čítania 2:34 Vyše tretina Slovákov nakupuje potraviny cez internet. Ročne však minieme 2300 eur zbytočne (Stĺpček Lenky Buchlákovej) Vyše tretina Slovákov nakupuje potraviny cez internet. Ročne však minieme 2300 eur zbytočne (Stĺpček Lenky Buchlákovej)

Roboty majú viacero výhod. Nie sú PN, sú presnejšie a podľa vedcov majú menšiu chybovosť. Robotizácia znižuje náklady na platy a zvyšuje firmám zisky.

Domov
Zdieľať
Diskusia