Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci s Beacon Architecture Studio.
7. októbra 2022, 18:00
Čas čítania 1:16
Richard Balog

Pýcha modernej architektúry z Dánska, ktorá získala desiatky ocenení. Takto má vyzerať rekonštrukcia priemyselnej budovy

Pýcha modernej architektúry z Dánska, ktorá získala desiatky ocenení. Takto má vyzerať rekonštrukcia priemyselnej budovy
Zdroj: Filip Hucko
KULTÚRA DÁNSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Architekti z ateliéru Cobe urobili z bývalého obilného sila špičkovú obytnú budovu, ktorá je ako vystrihnutá z budúcnosti.

Kodaň je plná kvalitnej architektúry, a to rovnako v podobe pôvodných stavieb, ako aj v prípade novostavieb, respektíve zrekonštruovaných budov. Dokonalým príkladom je projekt s názvom The Silo, ktorý predstavuje bývalé obilné silo prerobené na špičkovú obytnú budovu. Ide o prácu architektov z ateliéru Cobe.

Betónová budova ako vystrihnutá z budúcnosti zaberá 10 000 štvorcových metrov úžitkovej plochy a vznikla medzi rokmi 2013 až 2017. Ide o jeden z najatraktívnejších rezidenčných komplexov v dánskej metropole, ktorý určite stojí za návštevu, ak plánuješ výlet do Kodane.

Odporúčané
Architekti premenili bývalú obilnú sýpku na futuristický apartmánový dom, ktorý patrí medzi dominanty Kodane  Architekti premenili bývalú obilnú sýpku na futuristický apartmánový dom, ktorý patrí medzi dominanty Kodane 3. októbra 2022, 15:30

Hlavná budova má 17 poschodí, v ktorých sa nachádza 39 bytov, reštaurácia a vyhliadková plošina. Celková výška projektu je 65 metrov, pričom architekti zachovali pôvodnú betónovú konštrukciu v čo najsurovejšej možnej podobe, aby docielili originálnu industriálnu atmosféru.

The Silo
Zdroj: Filip Hucko

Zmodernizovať bolo potrebné predovšetkým fasádu, ktorá ľuďom pripomína automobil Tesla Cybertruck. Nová fasáda bola navrhnutá tak, aby nadväzovala na pôvodnú betónovú konštrukciu a zachovala jasnú kontinuitu medzi novým a starým. Na vonkajšiu stranu bola pridaná vrstva izolácie, ktorá slúži ako nový plášť budovy.

Rekonštrukcia bývalého obilného sila je súčasťou premeny kodanskej štvrte Nordhaven (severný prístav) z priemyselnej zástavby na novú mestskú časť. Samotné byty majú rozlohu od približne 75 štvorcových metrov do viac ako 300 štvorcových metrov a sú vybavené veľkoformátovými oknami od podlahy po strop aj balkónmi. 

Vrchné aj spodné poschodie je prístupné verejnosti, aby sa zabezpečil zážitok pre rôznych užívateľov budovy. Obytný komplex The Silo získal desiatky ocenení vrátane prvenstiev na CTBUH Awards 2018 v kategórii najlepšia výšková budova v Európe a na AZ Awards 2018 za najlepšiu rezidenčnú architektúru. 

„Priemyselné budovy a stavby v Nordhavn zohrávajú kľúčovú úlohu pri definovaní identity prístavu. Zachovaním identity a zmenou využitia robustných odolných betónových konštrukcií sa nám podarilo zachovať dedičstvo oblasti a minimalizovať stopu CO₂,“ opisujú projekt The Silo architekti z ateliéru Cobe

Galéria záberov je prácou Filipa Hucka z Beacon Architecture Studio. Filip našiel druhý domov práve v dánskej metropole a prostredníctvom jeho fotografií pochopíš krásu projektu The Silo. 

The SiloThe SiloThe SiloThe Silo
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia