Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
6. októbra 2022, 7:31
Čas čítania 1:35

V pľúcach a mozgoch nenarodených detí našli čiastočky zo znečisteného ovzdušia. Môže to spôsobiť celoživotné zdravotné problémy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Tehotenstvo je najzraniteľnejšie obdobie ľudského vývoja. Vedci sa obávajú, čo nájdené častice môžu spôsobiť.

Tisíce častíc čierneho uhlia našli v tkanivách dôležitých orgánov detí dlho pred narodením. Dostali sa tam cez matku, ktorá ich počas tehotenstva vdychovala a cez jej krvný obeh a placentu prešli k plodu. Podľa Guardianu sú vedci, ktorí stopy po znečistení našli, znepokojení. Tehotenstvo je totiž najzraniteľnejšie obdobie ľudského vývoja.

Znečistenie môže viesť k celoživotným zdravotným problémom

Vedci už dávnejšie vedeli, že existuje korelácia medzi vyšším počtom spontánnych potratov, predčasných pôrodov či nízkej pôrodnej váhy detí a znečisteným prostredím. Až táto nová štúdia z Lancet Planetary Health poskytuje priamy dôkaz, ako zrejme k týmto poškodeniam dochádza.

Podľa vedcov môže dokonca znečistenie spôsobiť celoživotné zdravotné problémy. Nevedia však určiť ich rozsah, pretože zatiaľ nevedia, čo spôsobí, ak sa častice usadia na rôznych miestach v tele a postupne vypúšťajú chemikálie.

Častice, ktoré objavili v telách plodov, pochádzajú zo sadze. Tá je výsledkom spaľovania fosílnych palív v dopravných prostriedkoch, v domácnostiach a v továrňach, a spôsobuje zápaly v tele. Okrem toho prenáša aj toxické chemikálie. Počas výskumu vedci študovali nefajčiace ženy v Škótsku a v Belgicku, teda v krajinách s pomerne nízkou mierou znečistenia ovzdušia. 

22. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:01 Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú

Častice zo znečisteného vzduchu našli v pľúcach, mozgoch a pečeniach nenarodených detí, a to v každej jednej odobranej vzorke. Ich koncentrácia bola vyššia v prípade, že matka žila vo viac znečistenej oblasti.

V Škótsku skúmali 36 plodov, ktoré pochádzali z dobrovoľných prerušení tehotenstiev, pričom plody boli v rôznych štádiách od 7. až do 20. týždňa. V Belgicku skúmali 60 krvných vzoriek odobraných z pupočnej šnúry po zdravom pôrode.

Profesor Paul Fowler z Aberdeenskej univerzity v Škótsku pre Guardian povedal, že v tejto štúdii po prvýkrát našli nanočastice čierneho uhlia nielen v placente, ale aj priamo v tkanivách dôležitých orgánov. Cestu dnu si našli už v prvom a druhom trimestri tehotenstva. „Ešte znepokojujúcejšie je, že tieto častice sa dostali aj do rozvíjajúceho sa ľudského mozgu. To znamená, že nanočastice môžu priamo interagovať s kontrolnými systémami vo vnútri orgánov a buniek plodov.“

Profesor Tim Nawrot, ktorý viedol štúdiu z belgickej univerzity Hasselt, si myslí, že tieto nové informácie by mali vziať do úvahy pri tvorbe pravidiel pre kvalitu ovzdušia. Regulácie by mali byť nastavené tak, aby chránili najzraniteľnejšie štádium ľudského vývoja. Zodpovednosť však nehádže len na vlády, ktoré by mali znížiť mieru znečistenia vzduchu. Ľuďom odporúča vyhýbať sa preplneným cestám.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie žije v miestach s príliš vysokou mierou znečistenia ovzdušia až 90 percent ľudí na planéte.

Domov
Zdieľať
Diskusia