Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
28. septembra 2022, 17:37
Čas čítania 0:47

Rusko budúci týždeň rozhodne o pripojení ukrajinských území. Takmer žiaden štát sveta tento krok neuzná

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Pseudoreferendá na Ukrajine údajne dopadli v prospech pripojenia k Rusku.

Poslanci ruského parlamentu budúci pondelok a utorok rozhodnú o anexii ukrajinských území, ktoré okupujú ich vojská. Vychádzať budú z výsledkov tzv. referend, podľa ktorých údajne väčšina ľudí súhlasí s pripojením k Rusku.

Väčšina krajín sveta však pseudoreferendá už vopred odsúdila. Sú totiž v rozpore s medzinárodným právom a nedemokratické, keďže z okupovaných území ušli pred ruskými vojskami milióny ľudí, ktorí, pochopiteľne, nemohli hlasovať.

Anexiu neuzná dokonca ani Kazachstan a Srbsko, ktoré sú známe svojím proruským prístupom. Dolná a horná komora ruského parlamentu bude konkrétne rozhodovať o anexii Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Pôvodne sa čakalo, že anexiu ukrajinských území možno oznámi prezident Vladimir Putin už v piatok počas svojho príhovoru.

Anketa:
Schváli podľa teba ruský parlament anexiu ukrajinských území?
Určite áno.
Možno.
Nie.
Určite áno.
83 %
421 Hlasov
Možno.
9 %
45 Hlasov
Nie.
8 %
43 Hlasov

Proruské úrady po predbežnom sčítaní hlasov na okupovaných územiach uviedli, že za pripojenie k Rusku údajne hlasuje nadmerná väčšina obyvateľov. V Chersonskej oblasti to bolo 96,97 % ľudí (po sčítaní 14 % hlasov) a v Záporožskej oblasti podporuje anexiu až 98,19 % (18 % hlasov). S informáciou prišla ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Mnohí odborníci sa pritom obávajú, že keď sa ukrajinské územia pričlenia k Rusku, prezident Vladimir Putin môže ich dobýjanie zo strany Ukrajiny brať ako útok na územie Ruska. Podotkol pritom, že na obranu svojej krajiny by využil aj jadrový arzenál.

Domov
Zdieľať
Diskusia