Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
14. septembra 2022, 17:28
Čas čítania 0:42

Gruzínsko usporiada referendum o vyhlásení vojny Rusku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Lídri Európskej únie Gruzínsku prisľúbili kandidatúru, ak splní podmienky stanovené Európskou komisiou.

Gruzínsky sen, vládna strana v krajine, oznámila usporiadanie referenda. Bude sa zaoberať otázkou, či má Gruzínsko vstúpiť do vojny s Ruskom, informujú TV noviny.

„Nech ľudia rozhodnú, či chcú v Gruzínsku otvoriť druhý front proti Rusku. Úrady budú postupovať v súlade s prianím ľudu,“ cituje ruský denník Kommersant vyhlásenie šéfa vládnej strany Irakliho Kobachidzeho.

Irakli takto reagoval na výzvu ukrajinského poslanca Fjodora Venislavského. Poradil Gruzínsku, aby „podniklo konkrétne kroky na oslobodenie Ruskom okupovaného Abcházska a Južného Osetska“. Podobne poradil krajine aj poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Rusko-gruzínska vojna

Vojna v Južnom Osetsku bol vojnový konflikt medzi Gruzínskom a Ruskom na jednej strane a medzi Južným Osetskom a Abcházskom na druhej. Začal sa v roku 2008 medzi gruzínskymi armádnymi silami a juhoosetskými jednotkami. Tie sa snažia o odtrhnutie gruzínskej autonómnej republiky Južné Osetsko.

Južné Osetsko však podobne ako Abcházsko vyhlásilo jednostranne nezávislosť. Nebola uznaná Gruzínskom ani žiadnym iným štátom až do skončenia tejto vojny. V septembri o rok neskôr oznámili výsledky nezávislej vyšetrovacej komisie EÚ, ktoré tvrdili, že vojnu vyvolalo Gruzínsko a Rusko prispelo k eskalácii konfliktu.

Domov
Zdieľať
Diskusia