Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
12. septembra 2022, 15:21
Čas čítania 1:13

VIDEO: Talibanci opravili americký vrtuľník Black Hawk, no piloti sa s ním vzápätí zrútili. Traja členovia posádky zahynuli

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vrtuľník sa zrútil v areáli vojenskej akadémie v Kábule.

V Afganistane počas cvičného letu havaroval vrtuľník Black Hawk, ktorého sa minulý rok zmocnilo hnutie Taliban po ústupe amerických vojsk z krajiny. Nehodu neprežili dvaja piloti ani tretí člen posádky, ktorí sa nachádzali na palube vrtuľníka, informovalo afganské ministerstvo obrany.


K nehode prišlo v sobotu v areáli vojenskej akadémie v hlavnom meste Kábul. Vrtuľník sa zrútil v dôsledku „technického problému počas cvičného letu“, informovalo ministerstvo. Zranenia utrpeli ďalší piati členovia posádky.

Z videa z nehody, ktoré sa šíri na sociálnych sieťach, je možné vrtuľník vidieť na oblohe. Po chvíli sa stroj začne bezhlavo točiť, piloti zjavne nad helikoptérou stratia kontrolu a Black Hawk sa zrúti na zem. 


Po minuloročnom ústupe amerických vojsk z Afganistanu zostali v krajine americké lietadlá, vrtuľníky, vozidlá a zbrane v hodnote miliárd dolárov.

Washington tvrdí, že mnohé z nich sa v krátkom časovom období od ovládnutia Afganistanu Talibanom až po evakuáciu amerických vojsk z krajiny podarilo znefunkčniť, no množstvo techniky padlo do rúk Talibanu vo výbornom stave.


Pri oslavách prvého výročia prevzatia moci nad Afganistanom 31. augusta Taliban predviedol počas vojenskej prehliadky početnú západnú vojenskú techniku, ktorej sa mu podarilo zmocniť.

1. septembra 2021, 14:30 Čas čítania 0:48 Príslušník špeciálnych jednotiek, ktorý šiel evakuovať ľudí z Afganistanu: Plač v lietadle po odlete bol srdcervúci (Video) Príslušník špeciálnych jednotiek, ktorý šiel evakuovať ľudí z Afganistanu: Plač v lietadle po odlete bol srdcervúci (Video)

Na videách z Afganistanu šíriacich sa po sociálnych sieťach v poslednom roku sú členovia Talibanu často vybavení modernými americkými zbraňami, ktoré sa im podarilo ukoristiť vo funkčnom stave, prípadne bolo možné techniku opraviť a opätovne sprevádzkovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia