Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
10. septembra 2022, 12:30
Čas čítania 1:16
Richard Balog

Drevená novostavba ako moderné bývanie pre štvorčlennú rodinu s oddelenou časťou pre starých rodičov

Drevená novostavba ako moderné bývanie pre štvorčlennú rodinu s oddelenou časťou pre starých rodičov
Zdroj: Václav Novák
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Projekt spod rúk českých architektov, do ktorého sa zamiluješ na prvý pohľad.

Architekti z ateliéru KLAR dostali od klientov zadanie s vlastným bývaním pre štvorčlennú rodinu s oddelenou časťou pre starých rodičov. Požadovali drevený a udržateľný dom, a to najmä v zmysle jednoduchej realizácie a nízkych prevádzkových nákladov. Výsledok je skvelý a originálny. 

Drevená novostavba sa nachádza na okraji obce s názvom Rybí, pričom výmera mierne svahovitého pozemku je viac ako 2 000 štvorcových metrov. Úžitková plocha celého domu predstavuje 124 štvorcových metrov. 

Tandem architektov v zložení Václav Kocián a Zdeněk Liška prispôsobil koncept projektu parcele na zelenej lúke s minimálnou okolitou zástavbou – v susedstve sú len dva katalógové domy z dreva a so sedlovou strechou. Vzhľadom na rozpočet, nabitý stavebný program a požadovaný model drevostavby využili racionálny prístup s opakovanými konštrukčnými prvkami.

Na hranici ochranných prírodných pásem umiestnili dva navzájom prepojené tubusy so sedlovými strechami. Základný tvar domu pripomína tradičnú podbeskydskú zástavbu, ktorú tvoria nízke jednopodlažné domy so sedlovou strechou. Dve samostatné krídla budú prirodzene oddeľovať útočisko určené pre starých rodičov od bývania majiteľov s deťmi.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Dispozičné riešenie funkčne oddeľuje obe funkčné krídla v zádverí domov. Pri vstupe do hlavnej obytnej časti rodinného domu je veľký prevýšený priestor s kuchyňou a s jedálňou. Rovnako ako v celom interiéri, aj v tomto prípade architekti kládli dôraz na priehľady smerom do krajiny. Z obývacej miestnosti vedie chodba do oddychovej zóny s izbou, s kúpeľňou a s hlavnou rodičovskou spálňou. Všetky izby disponujú priamym vstupom na krytú terasu s príjemným posedením a do záhrady.

Čo sa týka použitých materiálov na stavbu, architekti zvolili oceľ, lakovaný hliník, dubové a smrekové drevo, plech a keramiku v podobe interiérových obkladov, respektíve dlažieb. Vzhľad vnútorných priestorov v sebe nesie prvky škandinávskej estetiky v kombinácii s jemnými detailmi a s doplnkami, ktoré vytvárajú príjemnú rodinnú atmosféru. 

Zástupcovia ateliéru KLAR odviedli skvelú prácu a výsledok si najlepšie vychutnáš prostredníctvom galérie fotografií od Václava Nováka. Na záver len dodáme, že náklady na dom boli v prepočte približne 200 000 eur. 

KLARKLARKLARKLAR
Zobraziť galériu
(26)
Domov
Zdieľať
Diskusia