Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
5. septembra 2022, 16:59
Čas čítania 0:47

3 500 slovenských lekárov podá výpovede, potvrdil minister Vladimír Lengvarský

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Návrh zvýšenia miezd sestrám, lekárom a záchranárom predstavili Lengvarský a Matovič v auguste. Problém sa zatiaľ nepohol smerom k riešeniu.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje o úprave platov rokovať aj s ďalšími zdravotníkmi. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského po pondelkovom rokovaní vlády. „Musíme doriešiť aj ostatné zdravotnícke odbornosti, ako praktické sestry, sanitárov, laborantov a podobne,“ skonštatoval. Pripomenul, že návrh na zvýšenie platov už predstavili lekárom, sestrám a záchranárom. Na ich odpoveď sa podľa neho čaká.


Lengvarský potvrdil, že hrozia hromadné výpovede lekárov. „Vzhľadom na to, ako proces prebieha, my to budeme vedieť až začiatkom októbra. Opatrenia budeme nastavovať podľa počtu,“ dodal s tým, že rezort sa pripravuje na scenár s 3 500 výpoveďami.


Šéf rezortu financií Igor Matovič minulý týždeň upozornil, že už viac neplánuje rokovať s lekármi o ich platoch. Dostali podľa neho veľmi dobrú ponuku. Premiér Eduard Heger avizoval, že rezort zdravotníctva pripravuje zákon o platoch zdravotníkov, do ktorého sa premietne návrh zvyšovania platov. Schváliť ho chcú do konca roka. Dovtedy bude podľa neho priestor na diskusiu.


Návrh zvýšenia miezd sestrám, lekárom a záchranárom predstavili Lengvarský a Matovič v auguste. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský naň reagoval, že iná možnosť ako hromadné výpovede neexistuje. Poukázal na to, že vláda na niektoré požiadavky lekárskych odborov stále nepredstavila riešenia. Samotné zvýšenie platov podľa neho problém nevyrieši.

Matovič
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia