Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
18. augusta 2022, 18:36
Čas čítania 0:39

Platy zdravotných sestier majú stúpnuť. Matovič predstavil plán, ako sa budú zvyšovať

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Platy zdravotných sestier majú stúpnuť. Matovič predstavil plán, ako sa budú zvyšovať
Zdroj: TASR/ Pavol Zachar

Návrh zvyšovania miezd, ktorý sa má týkať len ústavných zdravotníckych zariadení, predstavil vo štvrtok minister financií Igor Matovič.

Minister financií Igor Matovič predstavil vo štvrtok návrh zvýšenia miezd sestier v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Sestry bez praxe by podľa neho začínali s platom na úrovni priemernej mzdy. „Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií,“ uviedol Matovič.

Sestry bez praxe by mali mať podľa neho plat na úrovni priemernej mzdy. Koeficient minimálnej mzdy sa im má zvýšiť z 0,89-násobku na jedennásobok priemernej mzdy. Koeficient pri sestrách so špecializáciou by sa mal zvýšiť z 1,06-násobku na 1,1-násobok priemernej mzdy. Mzdy sestier sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov.

Matovič zároveň poukázal na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta.

„Na základe mzdového automatu by mala mať sestra v priemere 112 eur navyše. Na základe tejto zmeny, ak by neexistovali kolektívne zmluvy, tak by to bolo v priemere 366 eur na hlavu. Samozrejme, sestra s vyššou praxou viac, sestra s nižšou menej,“ ozrejmil Matovič. Dokopy by tak sestra mohla mať budúci rok v priemere 478 eur navyše.

Domov
Zdieľať
Diskusia