Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. augusta 2022, 18:26
Čas čítania 1:09

Psy plačú od šťastia, keď po dlhšom čase vidia svojho pána. Nová štúdia skúmala vplyv „hormónu lásky“

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Štúdia vrhá svetlo na spoločnú evolúciu ľudí a psov.

Podľa novej japonskej štúdie slzia oči psov viac, keď sa po pár hodinách stretnú so svojimi majiteľmi. Podľa gizmodo sa psom do očí slzy tisnú viac ako pri stretnutí s inými ľuďmi, alebo keď ich majiteľ s nimi ostane doma. Môže za to hormón oxytocín.

Hlavného autora štúdie Takefumiho Kikusuia inšpirovala k výskumu emócií psov jeho vlastná sučka, ktorej oči výrazne slzili pri dojčení šteniatok. Oxytocín je považovaný za „hormón lásky“ alebo „materinský“ hormón. Pomáha stimulovať pôrod a schopnosť dojčiť u nových matiek.

Dnes sa zdá, že oxytocín sa vo vyšších množstvách uvoľňuje aj počas silných pozitívnych citových momentov, sexe či objatiach. Pri experimente „opätovného zjednotenia“ psov a majiteľov skúmali japonskí vedci 20 psov, ktorých podrobili rôznym scenárom. Počas každého z nich merali objem sĺz na povrchu očí.

V jednom scenári ostali majitelia doma, v druhom majitelia odchádzali a vracali sa po piatich až siedmich hodinách a v treťom porovnávali psov v dennom stacionári, v ktorom boli s majiteľmi, ale aj s ich známymi. 

Anketa:
Nechávaš často svojho psa samého doma?
Áno.
NIe.
Iba výnimočne.
Áno.
30 %
NIe.
36 %
Iba výnimočne.
34 %

Na overenie svojej hypotézy dávali výskumníci psom aj očné kvapky obsahujúce oxytocín alebo placebo. Keď psy dostali oxytocín, produkovali viac sĺz. Zistenia naznačujú, že „psy ronia slzy pri pozitívnych emóciách, ako je napríklad opätovné stretnutie s majiteľom“. 


Výskum môže prispieť k hlbšiemu pochopeniu spoločnej evolúcie ľudí a psov. „Zistili sme, že slziace oči psov môžu u ľudí vzbudiť empatiu a podnietiť starostlivosť. (...) Je možné, že o psy, ktoré počas interakcie s majiteľom vykazujú slzavé oči, sa majiteľ bude viac starať."

Domov
Zdieľať
Diskusia