Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
21. augusta 2022, 9:52
Čas čítania 1:46

Albánsko zatklo Rusov a Ukrajinca. Tajne sa snažili dostať na vojenskú základňu. Strážnikov napadli, podozriví sú zo špionáže

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Dvaja strážnici skončili po konfrontácii s Rusmi a Ukrajincom v nemocnici.

Albánske ministerstvo obrany v sobotu večer uviedlo, že dvaja albánski vojaci utrpeli zranenie pri pokuse zastaviť tri osoby s ruským a ukrajinským pasom, ktoré sa pokúšali dostať do vojenského závodu v strednom Albánsku. Albánsko je pritom členom NATO od roku 2009.

„Vojaci, ktorí továreň strážili, reagovali okamžite, no v snahe zastaviť troch cudzích štátnych príslušníkov boli dvaja naši vojaci zranení,“ uviedlo ministerstvo s tým, že vojaci sú v stabilizovanom stave a traja cudzí štátni príslušníci boli zadržaní. Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že tieto tri osoby sú podozrivé zo špionáže.


Ministerstvo obrany informovalo, že jeden zo zatknutých, identifikovaný iba ako ruský štátny príslušník M. Z. vo veku 24 rokov, vstúpil do areálu vojenského závodu v Gramshi a pokúšal sa fotografovať. Pri pokuse o útek použil proti vojakom paralyzujúci sprej, ktorý im nastriekal do tváre. Obaja vojaci museli byť prevezení do nemocnice, kde ich ošetrili. 


V blízkosti vojenského objektu Albánci zatkli ďalšie dve osoby – Rusku identifikovanú ako S. T. vo veku 33 rokov a Ukrajinca s iniciálkami F. A. vo veku 25 rokov.


Počas letných prázdnin navštevuje Albánsko veľa ruských a ukrajinských turistov. Vojenská základňa Gramsh je však od pobrežia vzdialená viac ako 70 kilometrov, a tak je málo pravdepodobné, že mohlo ísť o turistov, ktorí iba zablúdili. 


Počas komunizmu sa v továrni Gramsh vyrábali útočné pušky typu AK-47. Podľa webovej stránky ministerstva v súčasnosti závod poskytuje výrobné služby pre obranný priemysel. 

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Investigatívny reportér Christo Grozev z projektu Bellingcat na Twitteri informoval, že medzi zadržanými osobami je Svetlana Timofejeva, ktorá podľa neho pravidelne cestuje po svete v spoločnosti ruských „fotografov“.

Kremeľ v minulosti často používal fotografov a reportérov ako krytie pre svojich agentov spravodajských služieb pôsobiacich v rôznych krajinách. „Mimochodom, jedna z kurátoriek [ruskej tajnej služby] FSB, ktorá šéfovala aktivitám na Ukrajine bola blogerka fotografka,“ konštatuje Grozev v príspevku.

Podľa neho môže naozaj ísť o „nevinný kolektív fotografov“, ktorí cestujú po svete, alebo slúži fotografovanie ako krytie pre „spravodajské aktivity“. „Spĺňa to ciele: popierateľné (až do momentu, kým nenastriekaš peprák na strážnikov) a už sa to stalo v minulosti,“ uzatvára Grozev.

Domov
Zdieľať
Diskusia