Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti H1.
9. augusta 2022, 10:31
Čas čítania 2:04
Sponzorovaný obsah

Tipy na grilovanie: Veľká príručka marinád

GASTRO
Uložiť Uložené

Vďaka týmto marinádam bude z teba majster grilovania.

Niekomu stačí soľ a čierne korenie, iní radi experimentujú a bez marinády na grilovanie si grilovačku nevedia ani predstaviť. Zoznámte sa s procesom marinovania a zistite, ako správne nakladať mäso aj zeleninu. Prinášame tipy na grilovanie s marinádami, po ktorých sa budete oblizovať.

grilovanie, mäso, marináda
Zdroj: Getty Images

Marinády na grilovanie: Prečo ich používame

Naloženie mäsa do ochutenej zmesi má dva dôvody: dodá mu špecifickú chuť a mäso je krehkejšie. Správne naložené mäso získava jemnejšiu textúru. Vďaka tejto zmene marináda prechádza cez celý kus mäsa a každé sústo sa stáva delikátnou záležitosťou.

Tri základné zložky marinád na grilovanie

Pri mixovaní domácej marinády sa fantázii medze nekladú, dôležité je držať sa iba jedného pravidla. Marináda na grilovanie sa skladá z troch základných zložiek: tuk, kyslosť a chuť.

Tuk – drží všetky suroviny pohromade. Na výrobu marinády na grilovanie sa odporúča používať oleje bez špecifickej chuti ako repkový či slnečnicový olej.

Kyslosť – rozpúšťa bielkoviny v mäse, ktoré sa tak stáva krehkejším. Najčastejšie sa ako kyslá zložka používa ocot, citrónová či limetková šťava, pomarančový džús, ale aj jogurt či iný kyslý mliečny výrobok.

Chuť – patria sem bylinky, soľ a korenie.

TIPY NA GRILOVANIE

Marinády na grilovanie nie sú elitným spolkom, hodia sa na všetky druhy mäsa aj na zeleninu. Takže smelo marinujte nielen hovädzie, bravčové či kuracie, ale aj jahňacie, vnútornosti a experimentujte aj so syrmi a zeleninou.

Druhy marinád na grilovanie

V zásade máte tri možnosti, ako marinovať. Tá tretia je skôr takou čerešničkou na torte – skrátka naše tipy na grilovanie od skúsených šéfkuchárov.

Mokrá marináda na grilovanie

Mokrá marináda patrí medzi najčastejší spôsob prípravy naloženia mäsa. Nájdeme v nej vždy mokrú zložku – olej, maslo či ghí (prepustené maslo). Ďalšou tekutou zložkou je kyslá chuť, napríklad spomínaná citrónová šťava. V mokrej marináde môžete nechať mäso naložené celú noc (najmä bravčové) alebo marinádou potriete mäso až po jeho ugrilovaní.

Suchá marináda na grilovanie

Suchá marináda je vlastne zmes korenia. Neodporúča sa používať veľa kombinácií, aby sa chute neprebíjali. Do suchej marinády nepoužívajte soľ, pretože mäso vysuší.

Suché marinády sa používajú na prípravu steakov a minútok, ktoré sa grilujú krátko. Inak hrozí, že bylinky prihoria a zhorknú.

TIPY NA GRILOVANIE

Pokiaľ sa rozhodnete použiť suchú marinádu z čerstvých byliniek, potrite mäso trochou oleja, aby sa na mäso prilepili.

Tip na grilovanie od šéfkuchárov: Glazovanie

Lepkavá koža na kuracom či chrumkavá kôrka na vašom grilovanom kolene – to všetko dokáže glazovanie. Glazovaciu zmes si vyrobíte z pôvodnej marinády na grilovanie, pridáte k nej len med či cukor. K suchej marináde sa odporúča pridať kúsok alkoholu a až potom sladkú zložku. Glazovať sa odporúča najmä kuracie a bravčové mäso, nehodí sa na zeleninu a ryby.

Ako dlho marinovať

Priemerne je mäso naložené v marináde na grilovanie 5 hodín. Čas sa líši pri mokrých a suchých marinádach. Zatiaľ čo v suchej marináde by mäso nemalo byť naložené dlho a nie cez noc, tak pri mokrej marináde môžete napríklad bravčové mäso pokojne nechať v blahodarnom kúpeli celú noc.

Dĺžka marinovania v mokrej marináde

Hovädzie mäso – 5 hodín
Bravčové mäso – 10 hodín alebo celú noc
Kuracie mäso – 2 až 3 hodiny pred grilovaním
Zelenina – 30 minút

Pred grilovaním nechajte mäso odkvapkať, aby vám olej nestekal do grilu.

Domov
Zdieľať
Diskusia