Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
6. augusta 2022, 9:40
Čas čítania 0:58

Amazon kupuje výrobcu vysávačov Roomba. Za 1,7 miliardy dolárov získa prístup k dátam o domácnostiach

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Jedna z najbohatších firiem sveta si od akvizície firmy iRobot sľubuje zdokonalenie zberu dát o používateľoch.

Jedna z najbohatších firiem sveta Amazon spravila ďalší krok v rámci ambície vytvoriť „smart“ domácnosť. Za 1,7 miliardy dolárov kúpila spoločnosť iRobot, ktorá vyrába robotické vysávače Roomba. Najnovší operačný systém spoločnosti iRobot môže podľa the Verge na základe zberu dát vysávačom detailne zmapovať nielen interiér, ale aj zvyklosti jeho obyvateľov.

Amazon si od akvizície sľubuje lepšie pochopenie, ako jeho zákazníci bývajú a ako sa ich príbytky menia v čase. „iRobot vie, kde máte kuchyňu a spálňu, kde máte pohovku a zaujíma sa aj to, či ste prestavali hosťovskú izbu na detskú.“ Vďaka lepším znalostiam o zariadení obydlí a využití priestorov, môže Amazon ešte presnejšie cieliť na zákazníkov.

Obchod sprevádzajú obavy expertov o bezpečnosť používateľov a ich práva na súkromie. Amazon svojich používateľov už preukázateľne počúva a sleduje pomocou smart-reproduktorov Echo, smart-zvončeku Ring a kamery Blink.

23. marca 2023, 15:30 Čas čítania 3:41 Našli sme 15 praktických produktov z Tiktoku, ktoré ti uľahčia život Našli sme 15 praktických produktov z Tiktoku, ktoré ti uľahčia život

Najnovšia Roomba j7 obsahuje prednú kameru, ktorá dokáže s pomocou umelej inteligencie rozoznať a kategorizovať až 43 milónov rôznych predmetov. Predošlé generácie mali „len“ jednu kameru na vrchnej strane, slúžiacu na navigáciu.

Pre Amazon dáva obchod zmysel aj z ekonomického hľadiska. Hodnota zadĺženej firmy iRobot nedávno klesla o 30 % v dôsledku stále sa zväčšujúcej konkurencie. Vysávač Roomba dokáže vďaka pripojeniu na Cloud zdieľať informácie s ostatnými prístrojmi v smart domácnosti. Amazon kúpou iRobot získal aj divíziu inteligentných čističov vzduchu Aeris.

Domov
Zdieľať
Diskusia