Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
3. augusta 2022, 18:07
Čas čítania 1:16

Až 35 percent Rusov verí, že Slnko obieha okolo Zeme. Každý piaty si myslí, že dinosaury žili v rovnakom čase ako prví ľudia

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Štátne výskumné stredisko VCIOM zverejnilo výsledok prieskumu o vedeckých mýtoch, ktorým veria Rusi.

Tretina Rusov verí, že Slnko sa točí okolo Zeme. Každý piaty Rus verí, že prví ľudia na Zemi žili v tom istom čase ako dinosaury. Tieto konštatovania vzišli z nového prieskumu ruskej štátnej agentúry VCIOM, ktorá skúma názory verejnosti na rôzne otázky.

Vo svojom najnovšom prieskume sa VCIOM zameral na vedecké mýty, ktorým veria obyvatelia Ruska. Z prieskumu vyplynulo, že až 35 percent Rusov si myslí, že Slnko obieha okolo Zeme.

Agentúra si preto z výsledkov uťahuje konštatovaním, že aj v roku 2022 zostáva v Rusku množstvo fanúšikov teórie geocentrizmu. Za posledných 15 rokov pritom počet ľudí, ktorí tejto teórii veria, stúpol až o 7 percentuálnych bodov z 28 percent. 

Otáčanie Slnka okolo Zeme nebolo jedinou otázkou, ktorá sa v prieskume objavila. Aj dnes 7 percent Rusov verí tomu, že rádioaktívne mlieko viac nebude predstavovať riziko pre zdravie človeka, ak ho jednoducho prevaria na sporáku.

Každý piaty človek, čiže 21 percent opýtaných, si myslí, že prví primitívni ľudia kráčali po Zemi v rovnakom čase ako dinosaury.

V skutočnosti prešlo minimálne 65 miliónov rokov od momentu, kým zo zemského povrchu zmizol posledný dinosaurus a objavil sa prvý človek. V roku 2007, keď tento prieskum VCIOM realizoval, verilo v súčasný život ľudí a dinosaurov na Zemi až 30 percent opýtaných.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Rusi sa v prieskume nezaskveli ani pri otázke o tom, či geneticky modifikované potraviny spôsobujú rakovinu. „44 percent Rusov verí, že GMO potraviny môžu spôsobiť rakovinu. Podľa 32 percent respondentov budú genetické modifikované potraviny schopné poraziť hlad na svete,“ konštatuje sa na webe agentúry.

Napriek vysokej proporcii nesprávnych odpovedí VCIOM konštatuje, že vo všeobecnosti sa miera nesprávnych odpovedí znižuje. „Všeobecná úroveň vedeckej gramotnosti v populácii sa postupne zvyšuje,“ uzatvára prieskumná agentúra.

Domov
Zdieľať
Diskusia