Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adrián Lukáč
31. júla 2022, 16:57
Čas čítania 5:41

Formula 1 VC Maďarska: Je Mercedes späť? Konečne bitka troch tímov a famózny Verstappen

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Formula 1 VC Maďarska: Je Mercedes späť? Konečne bitka troch tímov a famózny Verstappen
Zdroj: Getty Images / ANP
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Pole position pre Mercedes, favoritom Ferrari, no Verstappen s Red Bullom sa zdajú byť neporaziteľní.

Po katastrofálnej kvalifikácii môžu v Red Bulle oslavovať. Červení býci naordinovali svojej jednotke dokonalú stratégiu a z desiateho miesta na štarte dokázal Max Verstappen po famóznom výkone zvíťaziť aj napriek tomu, že v pretekoch spravil hodiny a stratil pozíciu voči Leclercovi.

Na Hungaroringu favoritom Ferrari

Maďarský Hungaroring mal podľa papierových predpokladov sedieť Ferrari, ktoré určite dúfalo minimálne vo dvojité pódium a víťazstvo. Špeciálne Charles Leclerc, ktorý ho minulý týždeň hrubou jazdeckou chybou zahodil. Piatkové tréningy tieto predpoklady potvrdili a z Red Bullu sme počuli vyjadrenia, že na suchu nemajú šancu a môžu len dúfať, že v nedeľu zaprší. 

Sobotný tretí tréning sa jazdil na vode a na prekvapenie celého sveta F1 sa jeho víťazom stal Nicholas Latifi na Williamse, ktorý využil zlepšujúce sa podmienky na trati a v závere zajazdil veľmi slušné kolo. Tieto výsledky však určite neboli obrazom reálneho tempa jednotlivých tímov.

Kvalifikačná katastrofa Red Bullu a Russell šokoval Ferrari 

Kvalifikácia sa už jazdila na suchu a v prvej časti vypadli oba Williamsy, obe AlphaTauri a Sebastian Vettel na Aston Martine, ktorý vo štvrtok oznámil, že po sezóne ukončí kariéru pilota formuly 1.

28. júla 2022, 13:15 Čas čítania 0:42 Pilot F1 Sebastian Vettel oznámil koniec kariéry Pilot F1 Sebastian Vettel oznámil koniec kariéry

V druhej časti kvalifikácie zažil debakel Sergio Pérez, ktorý stratil na svojho tímového kolegu Maxa Verstappena viac ako osem desatín sekundy, čo znamenalo len jedenásty najrýchlejší čas a nepostúpenie do záverečnej časti. „Letné dovolenky sa ešte nezačali, ale zdá sa, že on už jednu má,“ okomentoval Mexičanov kvalifikačný výkon poradca Red Bullu Helmut Marko. Za ním skončili ešte Čou, Magnussen, Stroll a Schumacher.

V poslednej časti sa očakával najmä boj pilotov Ferrari, do ktorého mohol zasiahnuť asi len Max Verstappen, no ten v prvom pokuse prebrzdil a výrazne stratil čas. Provizórna pole position po prvých ostrých kolách v záverečnej časti kvalifikácie patrila Sainzovi, no pre Leclerca nebolo nič stratené.

V posledných meraných kolách však Leclerc nedokázal poraziť Sainzov prvý čas, ktorý však Španiel ešte vylepšil. Verstappen hlásil hneď po výjazde z boxov stratu výkonu, ktorú sa inžinierom nepodarilo vyriešiť počas rozjazdového kola, a tak to vyzeralo na druhú pole position v kariére pre Sainza. V tom si však režisér prenosu začal všímať Russella, ktorý sa zlepšil v prvom aj druhom sektore, no ani jeden nebol fialový. Napriek tomu po prejazde cieľovou čiarou poskočil na prvé miesto a bol to on, kto získal pole position. V Russellovom prípade išlo o premiérovú pole position v F1.

Hoci Ferrari nezískalo pole position, druhé a tretie miesto na štarte nedeľných pretekov bolo pozitívnym výsledkom pre stajňu z Maranella vzhľadom na to, že Verstappena čakal štart z desiateho a Péreza až z jedenásteho miesta. Navyše Hamilton, ktorý mal v poslednom pokuse problém otvoriť DRS, skončil v kvalifikácii až siedmy a od Ferrari ho delili oba Alpiny a McLaren Landa Norrisa.

Ideálny štart pre Russella, Verstappen postupuje dopredu

Štart pretekov prebehol pomerne pokojne, bez väčších kolízií, ktoré by si vyžiadali výjazd safety caru. Russell si udržal vedenie pred Sainzom, Hamilton preskočil oba Alpiny a Verstappen Bottasa s Ricciardom. V druhom kole bol aktivovaný virtuálny safety car pre úlomky, ktoré na trati zostali po kontakte Albona s Vettelom. Keď opäť naskočili zelené vlajky, Russell mal už na čele náskok viac ako 2,5 sekundy.

V nasledujúcich kolách sa podľa očakávaní dostali oba Red Bully pred Alpiny. Dlho nedokázal vzdorovať ani Norris a už v 13. kole sa dostal Hamilton na štvrtú, Verstappen na piatu a Pérez na šiestu priečku. Od vedúcej trojice ich však delilo osem sekúnd. Medzitým sa Leclerc dotiahol na Sainza a dožadoval sa zvýšenia tempa od Španiela. V 16. kole sa obe Ferrari nalepili na Russella, na čo Mercedes reagoval stiahnutím mladého Brita do boxov. Nasledoval ho aj Verstappen, ktorému sa skoršou zastávkou podarilo dostať pred Hamiltona. Po prvých pit stopoch bolo poradie prvej šestice nasledovné: Russell, Leclerc, Sainz, Verstappen, Hamilton, Pérez.

Ferrari sa rozbieha, Russell prichádza o víťazstvo

V 31. kole dokázal Leclerc predbehnúť Russella a dostať sa do vedenia pretekov. Mercedes sa síce od začiatku sezóny výrazne zlepšil, no za normálnych podmienok ešte tempo na víťazstvo nemá. Druhé pit stopy odštartoval spomedzi favoritov na víťazstvo Max Verstappen, ktorý zašiel v 38. kole po čerstvé mediumky.

O kolo neskôr ho nasledovali aj Russell s Leclercom, hoci pilot Ferrari hlásil, že je so svojimi pneumatikami zatiaľ spokojný. Navyše sa Ferrari rozhodlo obuť Monačanovi najtvrdšiu zmes, ktorá nefungovala azda nikomu a piloti na nej výrazne strácali. Russell sa po návrate na trať zaradil za Verstappena, čo znamenalo, že úradujúci majster sveta a aktuálny líder šampionátu predbehol oba Mercedesy pomocou undercutu.

Zlá strategická voľba tvrdej zmesi pneumatík sa prejavila takmer okamžite. Verstappen sa nalepil za Leclerca a bez väčších problémov ho na cieľovej rovinke predbehol. V nasledujúcom kole sa však v predposlednej zákrute roztočil, spravil hodiny a Leclerc si zobral pozíciu späť. Navyše Holanďan mal čo robiť, aby sa ubránil pred Pérezom a Russellom. Svoju chybu však dokázal napraviť a už o tri kolá sa opäť dostal pred Leclerca a mal nakročené k ďalšiemu víťazstvu. Leclerc vyjadril svoj názor na voľbu tvrdých pneumatík slovami: „Tieto gumy sú nah*vno.“

V záverečnom stinte Mercedes rozmetal Ferrari

V 47. kole zašiel druhýkrát do boxov aj Sainz, ktorý dostal mäkkú zmes a na trať sa vrátil za Russellom. O štyri kolá neskôr absolvoval svoju druhú zastávku v boxoch aj Lewis Hamilton, ktorý na čerstvých softoch začal okamžite lietať. Po návrate na trať mal stratu na štvrtého Sainza desať sekúnd a na dvojicu Leclerc – Russell až štrnásť sekúnd.

Medzitým sa Russell dotiahol na Leclerca, ktorý sa stále trápil na tvrdej zmesi. Pilot Mercedesu napokon v 54. kole oplatil Leclercovi predbiehací manéver a dostal sa na druhú priečku. Na to Ferrari zareagovalo tretím pit stopom Monačana, ktorý sa po ňom prepadol až na šiestu priečku za Péreza.

V záverečných kolách predviedol Hamilton perfektnú jazdu a nielenže sa dostal pred Sainza, ale predbehol aj tímového kolegu Russella a dostal sa na druhé miesto. Sedemnásobný šampión bol očividne pri chuti, keď sa vo vysielačke pýtal, ako ďaleko je vedúci Verstappen, no ten bol veľmi ďaleko. V závere sme boli ešte svedkami virtuálneho safety caru, keď Valtteri Bottas odstavil svoju Alfu Romeo pri trati. Preteky boli ešte reštartované na posledné kolo, v ktorom začalo v prvom sektore popŕchať, no žiadna veľká dráma sa už nekonala.

Max Verstappen tak dokázal po fantastickom výkone a skvelej stratégii zvíťaziť z desiateho miesta aj s predvedenými hodinami. Takýto scenár si pred pretekmi nepripúšťali asi ani v garáži Red Bullu. Rovnaká eufória zavládla v Mercedese, ktorý si pripísal druhé dvojité pódium po sebe, keď na druhom mieste skončil výborne jazdiaci Hamilton a na treťom Russell, ktorému sa nepodarilo pretaviť premiérovú pole position na víťazstvo. Na to však Mercedes tempo ešte nemá, ale jeho dnešný výkon naznačuje, že by sme po letnej prestávke mohli byť svedkami boja troch top tímov.
    

Opačná nálada vládne vo Ferrari, ktoré bolo najväčším favoritom víkendu, no po ďalšej strategickej tragédii si opäť samo pokazilo preteky a obralo šiesteho Leclerca o ďalšie víťazstvo, keďže na stredne tvrdých gumách sa zdal byť najrýchlejší. Spokojný nemôže byť ani štvrtý Sainz, ktorého stratégia takisto nepatrila k najlepším. Medzi červené monoposty sa na piate miesto dostala dvojka Red Bullu Pérez. Zvyšné bodované priečky obsadili siedmy Norris na McLarene, ôsmy Alonso a deviaty Ocon na Alpine a bod za desiate miesto získal Vettel na Aston Martine.

Verstappen na dovolenku s náskokom 80 bodov

Formulu 1 čaká tradičná letná prestávka, po ktorej nasleduje 28. augusta Veľká cena Belgicka na legendárnom okruhu Spa. Na dovolenku môže ísť najspokojnejší Verstappen, ktorý má na čele šampionátu náskok priepastných 80 bodov pred druhým Leclercom. Tretí je Pérez, no už len o 5 bodov. Na štvrté miesto sa dostal Russell, na ktorého stráca 2 body piaty Sainz. Šiesty je ešte stále Hamilton, no jeho stúpajúca forma naznačuje, že sa po letnej prestávke máme na čo tešiť. V pohári konštruktérov je neohrozene na čele Red Bull s náskokom 97 bodov pred Ferrari, na ktoré tretí Mercedes stráca už len 30 bodov.

Domov
Zdieľať
Diskusia