Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
27. júla 2022, 6:36
Čas čítania 1:06

Gazprom klame o technickej poruche, zníženie dodávky plynu je politický krok, vraví eurokomisárka pre energetiku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rusko obhajuje zníženie dodávok plynu odstávkou turbíny, ale eurokomisárka to spochybňuje. Neverí tomu ani Nemecko.

Ruský koncern Gazprom v pondelok oznámil opätovné obmedzenie dodávky zemného plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Dodávky znížil na približne 20 percent jeho kapacity. Údajným dôvodom je odstávka ďalšej turbíny, ktorá má ísť na údržbu. Eurokomisárka Kadri Simsonová však podľa CNN vraví, že Gazprom klame a v skutočnosti ide o politický krok.

Nie je to technická chyba

V utorok sa v Bruseli konalo stretnutie s ministrami krajín EÚ zodpovednými za energetiku. Pred stretnutím Simsonová povedala, že žiaden technický dôvod neexistuje. „Je to politicky motivovaný krok,“ povedala s tým, že tento krok znovu len zdôrazňuje potrebu pripraviť sa na prípadné úplné odrezanie sa od ruského plynu.

Riaditeľstvo Gazpromu v Moskve.
Riaditeľstvo Gazpromu v Moskve. Zdroj: Wikimedia Commons/Ghirla

Rusko len 21. júla obnovilo prevádzku plynovodu Nord Stream 1. Dodávky plynu do Európy cez Nemecko boli následne stabilné, približne na úrovni 40 percent kapacity. Na takejto úrovni sa však pohybovali aj pred odstávkou plynovodu.

12. júla 2022, 11:54 Čas čítania 0:37 Slovensko má v zásobníkoch dostatok plynu na zimu. Sulík tvrdí, že sme pripravení, aj keby z Ruska netieklo nič Slovensko má v zásobníkoch dostatok plynu na zimu. Sulík tvrdí, že sme pripravení, aj keby z Ruska netieklo nič

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva stále nedostala riadne vysvetlenie o stave turbíny, ktorú nemecká spoločnosť Siemens Energy poslala na opravu do Kanady. Kremeľ tvrdí, že turbína ešte stále nedorazila, ale dúfa, že bude nainštalovaná „čo najskôr“.

Nemecko však odmieta, že chýbajúca turbína je dôvodom redukcie dodávok plynu, a obvinilo Rusko, že využíva toky plynu ako politickú zbraň. Podľa Nemecka sa mala spomínaná turbína začať používať až v septembri.

Štáty EÚ sa minulý týždeň dohodli na znížení spotreby plynu o 15 percent. Ide o dobrovoľné zníženie v období od augusta do konca marca, pričom vychádza z priemernej spotreby za posledných päť rokov. Minister hospodárstva Richard Sulík počas rokovania rady ministrov vraj dosiahol pre Slovensko výnimky. Úspory sa nedotknú priemyslu a pre Slovensko platí výhodnejšie referenčné obdobie (len posledný rok).

20. júla 2022, 13:42 Čas čítania 0:46 Európska komisia: Štáty EÚ by mali obmedziť spotrebu plynu o 15 % pre očakávaný výpadok dodávok z Ruska. Európska komisia: Štáty EÚ by mali obmedziť spotrebu plynu o 15 % pre očakávaný výpadok dodávok z Ruska.
Domov
Zdieľať
Diskusia