Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
26. júla 2022, 8:13
Čas čítania 1:39

Mikuláš Dzurinda bude radiť Ukrajine pri povojnovej obnove. Angažovať sa možno bude aj na Slovensku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Čoraz viac sa skloňuje možnosť, že Mikuláš Dzurinda bude chcieť na Slovensku vytvoriť nový politický subjekt.

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnostnými garanciami pre Ukrajinu.

Bude radiť politickému vedeniu suverénneho štátu, ktorý bol napadnutý ruským agresorom. Informáciu už potvrdil aj samotný expremiér, podľa ktorého by mala Ukrajina mať istotu, že jej medzinárodné spoločenstvo pomôže k povojnovej obnove a udržateľnému rozvoju.

Mikuláš Dzurinda
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťák

Dzurinda po boku európskej politickej elity, ktorá stojí za Ukrajinou

„Keď sa táto vojna skončí, Ukrajina bude potrebovať spoľahlivé a účinné bezpečnostné záruky od spojeneckých krajín,“ píše sa v tlačovom vyhlásení skupiny zverejnenom na webstránke medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Rasmussen Global, ktorú založil dánsky expremiér a bývalý šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

Ten je zároveň spolupredsedom uvedenej medzinárodnej pracovnej skupiny pre bezpečnostné garancie, ktorej prvé stretnutie bolo v nedeľu v Kyjeve.

Záruky by mali zabrániť tomu, aby v budúcnosti došlo k ďalšej agresii zo strany Ruskej federácie.


Cieľom pracovnej skupiny je podľa vyhlásenia vytvoriť odporúčania, ako by mohli záruky vyzerať a fungovať v praxi. Skupina sa bude riadiť štyrmi princípmi.

5. februára 2023, 12:30 Čas čítania 10:59 Mikuláš Dzurinda: Médiá Fica bijú od rána do večera, ale bojuje ako lev. To, že sa nedá, vo mne vzbudzuje istý rešpekt (Rozhovor) Mikuláš Dzurinda: Médiá Fica bijú od rána do večera, ale bojuje ako lev. To, že sa nedá, vo mne vzbudzuje istý rešpekt (Rozhovor)

Po prvé nezávislosť Ukrajiny závisí od jej schopnosti brániť sa. Ďalej schopnosť obrany závisí od úspešnej obnovy krajiny, sankcie voči Rusku majú kľúčový význam pre bezpečnosť Ukrajiny a budúcnosť krajiny predstavuje suverénny štát v srdci Európy.


Členmi skupiny sú niekdajší vrcholoví politici a predstavitelia zahraničnopolitických inštitútov z Ukrajiny, USA, Poľska, Francúzska, Talianska, Nemecka, Švédska či Austrálie. Spoločne s Rasmussenom jej predsedá vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podľa Rasmussena zmyslom tejto skupiny je nájsť pracovný model, ktorý môže do budúcnosti zaistiť nezávislosť a bezpečnosť Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine
Ukrajina. Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd

Dzurinda radí aj doma

Mikuláš Dzurinda sa angažuje aj v domácej politike. Refresheru v rozhovore povedal, že musí prísť nová krv a nový vietor. „Ja sám sa s takou skupinou ľudí stretávam, nikdy to neskrývam. Snažím sa ich motivovať,“ vyhlásil. Dodal, že sa stretáva s ľuďmi, ktorí zatiaľ v politike neboli, ale priťahuje ich.

V politickom priestore sa čoraz viac skloňuje potenciálna nová strana Mikuláša Dzurindu, aj keď zatiaľ nie sú známe podrobnosti vrátane personálneho obsadenia. Sociológ Michal Vašečka Refresheru povedal, že takáto nová strana by mohla uspieť, ak by dokázala presvedčiť nerozhodnutých voličov. Momentálne však nevidí lídra, ktorý by politicky viedol novú stranu do volieb. 

5. augusta 2022, 13:30 Čas čítania 3:41 Čo vieme o novej politickej strane, ktorú chce vybudovať Lucia Ďuriš Nicholsonová? Čo vieme o novej politickej strane, ktorú chce vybudovať Lucia Ďuriš Nicholsonová?

Má pochybnosti o tom, či by sa v nej mohol práve Dzurinda angažovať naplno, keďže expremiér má na konte niekoľko káuz z čias svojej vlády. „On na líderstvo, samozrejme, má, ale zostáva pomerne nepopulárnym politikom a nie je ten, kto by percentá pre stranu robil. Môže byť stabilizujúcim prvkom vnútri strany, ale nie je ten, pre ktorého by stranu volili,“ hovorí Vašečka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia