Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
25. júla 2022, 13:01
Čas čítania 1:12

Poľsko bude mať čoskoro silnejšiu armádu ako Rusko, vyhlásil poľský minister obrany

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Poľsko bude mať čoskoro silnejšiu armádu ako Rusko, vyhlásil poľský minister obrany
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vysvetľoval potreby modernizácie armády.

Poľsko bude mať čoskoro najsilnejšiu pozemnú armádu spomedzi všetkých európskych štátov NATO, vyhlásil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, informuje Poland Daily. 

Spoločné hranice s ruským Kaliningradom, ale aj Bieloruskom podľa ministra obrany svedčia o tom, že Poľsko musí do armády investovať čo najviac, aby bolo pripravené reagovať na akýkoľvek prípadný útok. V poľskej armáde bude slúžiť 400-tisíc vojakov a k dispozícii budú mať viac ako 1 000 moderných tankov.

V rozhovore pre týždenník Sieci povedal, že Poľsko si uvedomuje svoju pozíciu na frontovej línii konfliktu Ruska s Ukrajinou, a tak naďalej pokračuje vo vyzbrojovaní a intenzívnom financovaní modernizácie svojej armády. 

Poľsko bude mať podľa Blaszczaka nielen najsilnejšiu pozemnú armádu spomedzi európskych spojencov, ale jej veľkosťou a silou podľa neho bude schopné odstrašiť samotné Rusko. Ak pôjde všetko podľa plánu, Blaszczak si myslí, že Poľsko bude mať silnejšiu armádu ako má k dispozícii Kremeľ a to už onedlho.

„Kremeľ nezaútočí na niekoho silného. Útočia, ak vidia slabú stránku. V Európe nebude v oblasti delostrelectva a obrnených jednotiek silnejšia krajina. Budeme mať najsilnejšie pozemné sily spomedzi všetkých európskych štátov NATO,“ povedal poľský minister.

Varšava by navyše mala čoskoro vítať dodávku súčasti protiraketových systémov Patriot, ktoré si objednala už v roku 2018. Dodávka systému sa očakáva do konca aktuálneho roka.

Poľsko sa bude v roku 2023 snažiť zvýšiť svoje výdavky na armádu z 2,1 percenta na 3 percentá. Tento nárast by mal znamenať zdvojnásobenie počtu vojakov, ale aj nákup novej vojenskej techniky.

Anketa:
Bude podľa teba Poľsko skutočne silnejšie ako Rusko?
Zrejme áno
Nemyslím si
Neviem
Zrejme áno
51 %
465 Hlasov
Nemyslím si
40 %
366 Hlasov
Neviem
9 %
87 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia