Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
23. júla 2022, 17:45
Čas čítania 0:52

WHO vyhlásila pre šírenie opičích kiahní stav globálnej zdravotnej núdze. Celosvetovo sa vírusom nakazilo vyše 16 000 ľudí

Kategória:
News
Uložiť Uložené
WHO vyhlásila pre šírenie opičích kiahní stav globálnej zdravotnej núdze. Celosvetovo sa vírusom nakazilo vyše 16 000 ľudí
Zdroj: TASR/AP

Vírus evidujú v 74 krajinách.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti so šírením opičích kiahní stav globálnej zdravotnej núdze. Rozhodnutie oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Rozhodol som, že globálne vypuknutie opičích kiahní predstavuje stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu.“

Vyhlásenie globálneho stavu zdravotnej núdze v súvislosti s opičími kiahňami predstavuje najvyšší možný stupeň výstrahy, aký môže WHO vydať. Podľa organizácie existuje reálny predpoklad, že vírus sa môže rýchlo rozšíriť do ďalších krajín, a preto je potrebná koordinovaná globálna odozva. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb hovorí, že od mája pribudlo v 74 krajinách sveta vyše 16 000 prípadov. 

25. mája 2022, 9:30 Čas čítania 5:42 Virológ Boris Klempa: Opičie kiahne nie sú ochorenie homosexuálov. Nakaziť sa môže každý (Rozhovor) Virológ Boris Klempa: Opičie kiahne nie sú ochorenie homosexuálov. Nakaziť sa môže každý (Rozhovor)

V ostatných rokoch vydalo WHO rovnaké vyhlásenie aj v roku 2020 v súvislosti s koronavírusom, v roku 2016 pri víruse zika a predtým v roku 2014 pri víruse ebola v západnej Afrike.

Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie vyskytujúce sa väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky. V posledných mesiacoch sa vírus rozšíril aj do mnohých krajín Európy či Severnej Ameriky a prvý prípad evidujeme už aj na Slovensku.

Opičie kiahne spôsobuje vírus, ktorý patrí do tej istej čeľade vírusov ako pravé kiahne. Je však oveľa menej nebezpečný a menej nákazlivý. Medzi prejavy opičích kiahní patrí horúčka, bolesť hlavy či vyrážky.

Domov
Zdieľať
Diskusia