Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
18. júla 2022 o 16:17
Čas čítania 1:07

Koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou vyschlo

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Život sa do rieky ešte roky nevráti.

Koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou vyschlo, väčšina živočíchov uhynula. Potvrdil to predseda miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Gabriel Greizinger. Hoci už v minulosti k podobným situáciám došlo, sucho nikdy takto dlho netrvalo.

Na návrat života si počkáme roky

Rieka podľa Greizingera vysychá od vojenského opravárenského závodu medzi Moldavou nad Bodvou a Hatinami. Voda už vôbec nie je v 15-kilometrovom úseku až po Žarnov, pričom koryto je suché už asi mesiac. „Za desať či pätnásť rokov je to tak štvrtýkrát. Stáva sa to, odkedy urobili vrty na studne na pitnú vodu,“ povedal.

Na snímke vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022.
Na snímke vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022. Zdroj: TASR/František Iván

Bodvu pravidelne zarybňujú, podľa jeho slov tam žili prevažne pstruhy, ale aj mreny, jalce, šťuky a iné ryby. Teraz sa presunuli k Medzeru do hlbšej vody, no časť zostala v jamkách. Niektoré živočíchy stihli dobrovoľníci premiestniť, zvyšok zahynul. Hoci Greizinger nepochybuje o tom, že voda sa do koryta ešte vráti, na návrat života si počkáme roky.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

„Nejde len o ryby, ale aj podenky a iné drobné živočíchy, ktorými sa živia. Celý život v Bodve sa skončil,“ uviedol s tým, že vzhľadom na klimatické zmeny sa to môže opakovať častejšie.

Na snímke vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022.
Na snímke vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou 18. júla 2022. Zdroj: TASR/František Iván

Suché obdobie

Slovenský vodohospodársky podnik pripomenul, že aktuálne je nielen na Slovensku, ale v celej Európe hydrologické suché obdobie, s čím je spojený aj nižší stav vody v riekach a vo vodných stavbách. „K takýmto situáciám v období dlhodobého sucha dochádza a vodný tok na niektorých miestach doslova vyschne, no v podobe podzemnej vody vyviera o kus nižšie a odtiaľ ďalej opäť normálne tečie. Na ktorých konkrétnych miestach sa tento jav stal, nemáme zdokumentované,“ povedal Tomáš Januš z referátu komunikácie a marketingu SVP.

Podľa informácií SVP vykazuje Bodva nulové prietoky od 8. júla. Naposledy takýto stav zaznamenali v júli 1968. 

Domov
Zdieľať
Diskusia