Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Adam Novosad TASR
18. júla 2022, 13:56
Čas čítania 1:16

Greenpeace preveruje rádioaktivitu v Černobyli. Neverí oficiálnym tvrdeniam

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ruská armáda zanechala v Černobyli spúšť, ktorá podľa Greenpeace mohla narobiť viac škôd, ako sa oficiálne hovorí.

Medzinárodný tím pod vedením nemeckej pobočky environmentálnej organizácie Greenpeace preveruje mieru rádioaktivity v okolí jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli. Deje sa tak po tom, čo v marci 2022 elektráreň na vyše mesiaca obsadili ruské invázne jednotky.


Mimovládna organizácia Greenpeace vo svojom pondelkovom vyhlásení uviedla, že jej výskumný projekt sa uskutočňuje so súhlasom ukrajinskej vlády.


„Prvýkrát od začiatku ruskej invázie sa vykonajú nezávislé merania a bude možné posúdiť tvrdenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že došlo síce k zvýšeniu rádioaktivity, ale len na dostatočne nízkej úrovni, aby to nepredstavovalo významné riziko pre životné prostredie alebo pre ľudí,“ uvádza sa vo vyhlásení Greenpeace.


Environmentálna organizácia spochybňuje nezávislosť MAAE, pretože zástupca riaditeľa tejto agentúry Michail Chudakov dlhodobo pracuje pre ruskú jadrovú spoločnosť Rosatom.


„Chceme zistiť, čo sa stalo priamo na mieste. Informácie od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu sú nedostatočné,“ povedal novinárom Jan Van de Putte, jadrový expert Greenpeace Belgicko, ktorý sa zúčastňuje na misii v Černobyli. „Ruskí vojaci počas svojej okupácie Černobyľa v marci vybudovali zákopy. Vyslaných tam bolo okolo 600 mužov,“ píše na svojej stránke environmentálna organizácia.

Greenpeace konštatuje, že organizácia už krátko po začiatku invázie varovala pred potenciálnym zvýšením miery radiácie po príchode ruských vojakov.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu však koncom apríla odobrila merania radiácie s tým, že sa síce mierne zvýšila, ale nepredstavuje to riziko pre ľudí, rastliny ani zvieratá v okolí. Greenpace kontruje, že MAAE má „mandát na propagáciu jadrovej energie“.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Aktivistov z Greenpeace znepokojuje najmä skutočnosť, že príslušníci ruských okupačných síl v priebehu marca vykopali sériu zákopov v blízkosti bývalej černobyľskej elektrárne, kde sa v pôde nachádza veľké množstvo rádioaktívnych častíc. Výsledky štúdie medzinárodného tímu Greenpeace budú prezentované v Kyjeve v stredu 20. júla.

Domov
Zdieľať
Diskusia