Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
5. júla 2022, 9:30
Čas čítania 11:24

Svetozár Droba: Pri elektrošokovej liečbe kedysi držali pacienta traja ľudia, aby si neublížil. Dnes sa vykonáva v anestézii

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Forenzný psychiater a súdny znalec sa s nami podelil o svoje skúsenosti a zážitky z praxe.

Svetozár Droba vykonáva psychiatrickú prax už takmer šesťdesiat rokov. Vzhľadom na špecializáciu na forenznú psychiatriu ako súdny znalec pracoval počas tohto dlhého časového obdobia na desiatkach krvavých a veľakrát aj medializovaných prípadov. Dnes sa o svoje skúsenosti delí s ľuďmi – a to prostredníctvom spolupráce so svojím vnukom Richardom Mažonasom a ich obľúbeného podcastu Vražedné psyché.

Keďže sa svojmu odboru venuje viac než pol storočia a zažil mnoho vlád i zmenu režimu – má čo porovnávať. V rozhovore nám prezradil, aké terapie používali počas psychiatrickej liečby kedysi a dnes by si ich už nevedel ani predstaviť, ale i to, prečo podľa neho trest smrti nemá vo vyspelej spoločnosti miesto.

Ak sa ti páčia rozhovory s rôznymi zaujímavými ľuďmi, klikni sem. Chcel by si ich viac? Pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty. Kvalitný obsah môžeme totiž tvoriť len vďaka podpore našich čitateľov.

Vo svojom odbore pracujete už dlhé roky. Koľko presne?

Psychiatriou som sa začal intenzívnejšie zaoberať na klinike už počas štúdia medicíny vo štvrtom ročníku. Písal sa vtedy rok 1964. Prakticky od začiatku medicínskeho štúdia som k nej inklinoval. Existujú vtipy, že práve ľudia, ktorí sami o sebe vedia, že s nimi nie je niečo v poriadku, sa s týmto odborom chcú bližšie oboznámiť. (smiech)

11. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:39 Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť

Neskôr ma aj pani primárka Strossová, ktorá je, mimochodom, aj mojou dlhoročnou priateľkou, presvedčila, že my dvaja sme tak filozoficko-humanisticky zameraní, že v medicíne nám nič iné než psychiatria ani nezostáva. Nie je to však celkom tak, pretože medicína je veľmi rozvetvená, či už ide o profesionálnu, praktickú, sociálnu, alebo vednú disciplínu.

... Za komunistického režimu sa diali rôzne veci. Stávalo sa napríklad, že človek, ktorý nebol pre režim pohodlný a dopustil sa skutkov v stave, ktorý by z právneho hľadiska síce znamenal nepríčetnosť, bol nakoniec odsúdený zmanipulovaným súdnym znalcom.

Keď som pracoval na interných oddeleniach, či už ako študent na praxi, alebo po skončení štúdia na rôznych stážach, kolegovia ma prehovárali, aby som tam zostal a venoval sa psychosomatike. Na operačných oddeleniach som, naopak, nemal šancu, keďže nie som manuálne zručný, čo si chirurgické odbory vyžadujú. To je remeslo a umenie.

Forenzný psychiater a súdny znalec Svetozár Droba.
Forenzný psychiater a súdny znalec Svetozár Droba. Zdroj: Katarína Šlesárová

Od roku 1968 som vynechal psychiatriu len dvakrát, keď som sa pripravoval na atestácie a absolvoval povinné neurologické školenie. V minulosti boli totiž neurológia a psychiatria spojené. Dokonca jeden z mojich učiteľov psychiatrie, pán profesor Matuľaj, bol známy ako neuropsychiater, pričom do medicínskych vademék prispieval ako autor neurologických kapitol. V tom čase, keď som vykonával psychiatrickú činnosť ja, už boli neurológia a psychiatria rozdelené.

10. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 0:43 Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu

Keď to zhrnieme, psychiatrii sa venujem od roku 1968. Súdnym znalcom som sa stal pritom v roku 1973, keď som si urobil prvú atestáciu a zložil sľub znalca na Krajskom súde v Banskej Bystrici, keďže som v tom čase pracoval v Liptovskom Mikuláši. Ďalšiu atestáciu som absolvoval v roku 1979.

Dodnes ste teda zažili veľa vlád i socializmus. Počas ktorého obdobia sa podľa vás najviac bralo do úvahy duševné zdravie občanov a, naopak, za ktorého režimu či vlády sa vám zdala táto sféra zdravia najviac zanedbávaná či odsunutá na vedľajšiu koľaj?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117341 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo nespravodlivé sa podľa slov psychiatria dialo za komunistického režimu.
  • Aké desivé metódy sa používali v klinickej psychiatri pred päťdesiatimi rokmi.
  • Prečo podľa odborníka nemá trest smrti v dnešnej spoločnosti miesto.
  • Či majú slovenské väznice pozitívny vplyv na správanie väzňov alebo, naopak, môže ich pobyt za mrežami zmeniť ešte k horšiemu.
  • Čo by sme mali robiť s ľuďmi so sklonmi k sexuálnym deviáciám.
Domov
Zdieľať
Diskusia