Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2022, 14:44
Čas čítania 0:59
Jana Chovancová

Po nedostatku oleja prichádzajú problémy s horčicou. Pre sucho a vojnu na Ukrajine je málo semien

Po nedostatku oleja prichádzajú problémy s horčicou. Pre sucho a vojnu na Ukrajine je málo semien
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Nedostatok horčičných semien potrebných na výrobu horčice spôsobil minimum jej zásob v obchodných reťazcoch.

Ľuďom vo francúzskych obchodoch s potravinami sa môže naskytnúť nepríjemný pohľad. Regály, ktoré boli pred časom zaplnené horčicami, sú dnes v mnohých prípadoch prázdne. Môže za to nedostatok horčičných semien, informuje BBC.

Silné sucho v Kanade, slabá úroda vo Francúzsku a vojna na Ukrajine spolu zredukovali zásoby horčičných semien, ktoré majú producenti k dispozícii. Cena horčice preto vo Francúzsku vystrelila nahor o 10 percent a niektoré obchody majú problémy doplniť zásoby. Problém sa nebude týkať len Francúzska, ale aj zvyšku Európy. 

Nie je to pritom jediná surovina, ktorá po začiatku vojnového konfliktu zdražela. Na trhu poriadne zdražel aj olej, ktorý dosahuje rekordné ceny. Ľudia si zaň priplatia až o 60 percent viac ako pred začatím invázie na Ukrajinu. 

Anketa:
Máš rád francúzsku horčicu? 
Áno
Nie
Radšej kečup
Áno
57 %
116 Hlasov
Nie
28 %
57 Hlasov
Radšej kečup
15 %
30 Hlasov

Francúzsko dovážalo mnoho horčičných semien práve z Kanady, ktorú však minulý rok zasiahlo sucho. To spôsobilo pokles úrody na poľnohospodárskom západe krajiny. Je pravda, že nadmerné horúčavy spôsobujú sucho, no nie vždy sú obdobia sucha spôsobené klimatickými zmenami. Ďalším veľkým producentom semien je práve Ukrajina.

Úroda horčičných semien posledné tri roky zaostávala aj vo Francúzsku, posledný rok to bolo v dôsledku vlhkej zimy a studenej jari. Luc Vondermaeson, výkonný riaditeľ tretieho najväčšieho francúzskeho výrobcu horčice La Reine de Dijon, sa pre BBC vyjadril, že produkcia sa pohybuje 20 až 25 percent pod normálom. „Trh je úplne prázdny, máme problém s dodávkou horčičných semien,“ povedal.

Na Slovensku zatiaľ neevidujeme nedostatok zásob horčice v obchodných reťazcoch. Situácia so slnečnicovým olejom je však u nás horšia, ceny v niektorých prípadoch vzrástli až o 1000 percent.

Späť
Zdieľať
Diskusia