Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 19:05
Čas čítania 1:25
Eduard Starkbauer

Rusi na Ukrajine kradnú obilie aj poľnohospodárske stroje. Na niektoré silá útočia raketami

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinské ministerstvo obrany predpokladá, že Rusi dodnes ukradli asi 400 000 ton plodín. Ohrozujú tak tohtoročnú úrodu aj celosvetový potravinový trh.

Ruské sily na Ukrajine kradnú ukrajinským farmárom poľnohospodárske stroje a státisíce ton zrna. Rozsah plienenia zásob a odcudzovania poľnohospodárskej infraštruktúry eskaluje podľa ukrajinského ministra pôdohospodárstva Mykolu Solského po tom, ako ruské jednotky získali kontrolu nad úrodnými oblasťami Chersonu a Záporožia na juhu Ukrajiny. Podľa CNN ruskí vojaci niekedy na sklady obilia dokonca útočia raketami.


Ukrajinskí farmári navyše v jednej z poľnohospodársky najdôležitejších oblastí sveta dnes nemôžu pokračovať v siatí plodín a významné dosahy nízkej úrody sa môžu už čoskoro okrem ukrajinskej populácie dotknúť celosvetového trhu. 

Odborník na poľnohospodárstvo Oleg Nivievskyj z Kyjevskej ekonomickej univerzity vypočítal, že z Ukrajiny sa od začiatku invázie nepodarilo exportovať už 6 miliónov ton pšenice a 15 miliónov ton kukurice. Už dnes je podľa neho ohrozená tohtoročná úroda. Strata príjmu farmárov môže navyše viesť v mnohých prípadoch k existenčným ekonomickým problémom. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Podľa Olega Nivievského je obilie ideálna komodita na krádež, keďže jej cena prudko rastie a dodávky sa ľahko prepravujú. Krajiny zo Stredného východu, ktoré sú od dodávok obilia závislé, budú podľa neho kradnuté komodity naďalej nakupovať.

Prezident Luhanskej regionálnej vojenskej správy Serhij Hajdaj pripomína, že Ukrajina má v kolektívnej pamäti stalinský hladomor, ktorý v tridsiatych rokoch v dôsledku násilnej kolektivizácie a presídľovania pripravil o život milióny Ukrajincov. Z luhanských obilníc podľa neho do dnešného dňa zmizlo minimálne stotisíc ton obilia.

Podľa juhoukrajinských farmárov Rusi na krádeže často používajú kamióny s krymskými poznávacími značkami, ktoré bývajú označené písmenom „Z“. Do rabovania sú podľa starostu Melitopola Ivana Fedorova zapojené aj čečenské jednotky, ktoré sa vraj správajú ako výpalníci z 90. rokov. „Najprv vám ponúknu smiešne nízku cenu za výkup. A ak nesúhlasíte, všetko si od vás zoberú. Ukradnuté množstvo je šokujúco veľké.“ 

Ruské jednotky podľa svedectiev miestnych kradnú aj kombajny, traktory a generátory. Do Čečenska putovali z Melitopola aj všetky stroje z obchodu výrobcu John Deere v hodnote vyše 5 miliónov eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia