Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 8:53
Čas čítania 1:10
Eduard Starkbauer TASR

Marine Le Penová má blízko k Rusku, varujú Francúzov pred druhým kolom prezidentských volieb Macron aj Navaľnyj

Marine Le Penová má blízko k Rusku, varujú Francúzov pred druhým kolom prezidentských volieb Macron aj Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXEJ NAVAĽNYJ EMMANUEL MACRON MARINE LE PENOVÁ
Uložiť Uložené

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb prebehne už túto nedeľu. V prieskumoch vedie úradujúci prezident.

Jediná predvolebná debata pred druhým kolom prezidentských volieb medzi Emmanuelom Macronom a Marine Le Penovou trvala takmer tri hodiny. Okrem tém inflácie, Európskej únie či klimatickej krízy sa kandidáti venovali aj situácii na Ukrajine. Podľa stredajšieho prieskumu agentúry IFOP by mal nedeľné druhé kolo volieb vyhrať úradujúci prezident Emmanuel Macron so ziskom 55,5 %.

Emmanuel Macron povedal, že „je nutné zintenzívniť pomoc Ukrajine“ a Francúzsko by malo byť pripravené aj na prijatie väčšieho počtu ukrajinských utečencov. Marine Le Penová vyjadrila svoju solidaritu s ukrajinským ľudom, podporila nutnosť humanitárnej, finančnej aj materiálnej pomoci.

Úradujúci francúzsky prezident však kandidátku Národného zhromaždenia obvinil z toho, že je závislá od ruskej moci. Pripomenul jej vlažný postoj k anexii Krymu v roku 2014 a nasledovným sankciám a aj jej vlastníctvo účtov v ruských bankách. Marine Le Penová Macronovi na oplátku vyčítala jeho priateľské vzťahy s Vladimirom Putinom a povedala, že podporuje slobodnú Ukrajinu, ktorá nie je závislá ani od Spojených štátov, ani od Európskej únie a ani od Ruska“. 


Na voľbu Emmanuela Macrona vyzval v sérii príspevkov na Twitteri väznený ruský disident Alexej Navaľnyj, keď poukázal na Le Penovej blízky vzťah s Vladimirom Putinom. Kandidátku podľa Euronews obviňuje, že svoju stranu financovala v roku 2014. Išlo o 9-miliónovú pôžičku z ruskej banky. Navaľnyj sa domnieva, že išlo o formu korupcie a predaja politického vplyvu ruskému prezidentovi. „Banka FCBR je dobre známa tým, že perie peniaze na podnet Putina. Páčilo by sa nám, keby francúzsky politik dostal pôžičku od Cosa Nostry?“ 

Odporúčané
Opozičný líder Alexej Navaľnyj umiera, no ruská vláda ho prinúti žiť, tvrdí politológ Alexander Duleba (Rozhovor) Opozičný líder Alexej Navaľnyj umiera, no ruská vláda ho prinúti žiť, tvrdí politológ Alexander Duleba (Rozhovor) 24. apríla 2021, 14:30

Alexej Navaľnyj tvrdí, že vyjednávanie o pôžičke obsahovalo „pokútny politický element“. Le Penová pôžičku dlhodobo obhajuje a hovorí, že sa jej nepodarilo získať pôžičku od francúzskych bánk.

Domov
Zdieľať
Diskusia