Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 13:11
Čas čítania 0:52
Tímea Krauszová TASR

Ako prebiehajú veľkonočné sviatky vo väznici? Majú duchovné aj športové aktivity, nechýba kultúrny program

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VÄZENIE VEĽKONOČNÉ SVIATKY ŽIVOT VO VÄZENÍ
Uložiť Uložené

Niekde mali aj tvorivé dielne.

Pre väznené osoby v slovenských ústavoch je počas veľkonočných sviatkov pripravený duchovný program. Okrem sviatosti zmierenia, omší a obradov majú možnosť aktívne sa zapojiť do katechéz, krížovej cesty či poklony krížu. Pripravený je aj kultúrny program či športové aktivity. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Maľované kraslice či prenos z Vatikánu

Omše a ďalšie duchovné obrady sú vzhľadom na covid v niektorých väzniciach vysielané online. Časť väzňov a väzenkýň sa rozhodla dobrovoľne nacvičiť dramatizované pašie alebo ich zarecitujú. V niektorých ústavoch majú pripravené aj veľkonočné gospelové minikoncerty.

Pre ležiacich a imobilných pacientov je zabezpečené prijatie sviatosti zmierenia, sviatosti pomazania chorých či sväté prijímanie. Nebude chýbať možnosť sledovať priamy prenos z Vatikánu s pápežským požehnaním urbi et orbi.

Nechýbajú ani veľkonočné tradície. „V rámci kultúrno-osvetovej činnosti si môžu väznené osoby skrášliť priestory a nástenky veľkonočnou výzdobou a zhotoviť rôzne veľkonočné pozdravy,“ povedala Kacvinská. V rámci príprav na sviatky vytvárali veľkonočné dekorácie či ozdobné predmety. Niekde sa učia pliesť vŕbové korbáče, inde majú prednášky a besedy na rôzne témy vrátane veľkonočných zvykov.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

V ústavoch sú pripravené aj vedomostné kvízy a športové turnaje vo futbale, nohejbale či hode šípok. Zahrať si môžu okrem iného človeče, nehnevaj sa alebo pexeso.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia