Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
13. apríla 2022, 20:43
Čas čítania 0:58

Ceny elektriny a plynu pre domácnosti môžu budúci rok vzrásť o 80 až 100 %

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Uvedené odhady vychádzajú zo súčasne známych úrovní trhových cien energií, ktoré sú veľmi nestabilné.

Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu ceny elektriny a plynu pre regulovaných odberateľov v roku 2023 vzrásť o 80 až 100 % oproti súčasnosti, v prípade tepla o vyše 40 %. Informoval o tom hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz. 

Zlacnená elektrina môže podľa jeho informácií zásadne minimalizovať dosahy trhových cien na domácnosti v prípade elektriny, ale v prípade plynu obdobný cenovo primeraný zdroj zemného plynu absentuje.


Vysvetlil, že súčasné extrémne vysoké a veľmi nestabilné trhové ceny energií sú pod vplyvom viacerých bezprecedentných geopolitických faktorov, ako sú napríklad otázky okolo dodávok zemného plynu z Ruska do EÚ či vplyv vojenskej agresie Ruska na Ukrajine na globálnu ekonomiku.


„Trhové ceny energií sú v súčasnosti extrémne vysoké a veľmi nestabilné, čo vnáša vysokú mieru neistoty do odhadov budúcich cien energií. Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien elektriny a plynu budú regulované ceny pre zraniteľných odberateľov výrazne vyššie ako v súčasnosti,“ povedal predseda ÚRSO Andrej Juris.

plyn
Zdroj: TASR


Uvedené odhady podľa neho vychádzajú zo súčasne známych úrovní trhových cien energií, ktoré sú veľmi nestabilné. Z toho dôvodu je potrebné považovať vyššie uvedené za ilustratívny odhad dosahov, ktorý indikuje možný vývoj regulovaných cien energií na budúci rok.


Juris dodal, že skutočné dosahy na odberateľov budú známe v závere tohto roka po implementácii memoranda so slovenskými elektrárňami a po ukončení relevantných cenových konaní.

25. novembra 2023, 9:30 Čas čítania 2:32 Prečo je záložný zdroj elektrickej energie taký dôležitý? Toto sú dôvody Prečo je záložný zdroj elektrickej energie taký dôležitý? Toto sú dôvody

Úrad bude v najbližšom období dôsledne skúmať oprávnenosť nákladov a primeranosť ziskov regulovaných subjektov a využije všetky dostupné prostriedky na minimalizáciu dosahov na regulovaných odberateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia