S etnologičkou Katarínou Nádaskou sme sa porozprávali o najvýznamnejšom kresťanskom sviatku v roku.
Veľká noc bola pre našich predkov jedným z najvýznamnejších sviatkov v roku. Mnohé tradície, ktoré sa počas sviatočných dní zaužívali, poznáme a dodržiavame dodnes. Netreba však zabúdať na staré známe príslovie „iný kraj, iný mrav“, a tak je jasné, že zvyklosti sa v závislosti od konkrétneho regiónu mierne líšili.
Na veľkonočné tradície sme sa bližšie pozreli s etnologičkou Katarínou Nádaskou. Odborníčka nám prezradila, čo sa kedysi nachádzalo na prestretom sviatočnom stole a ako naši predkovia trávili Veľký piatok či Veľkonočný pondelok.
Páčia sa ti články, v ktorých sa venujeme rôznym zaujímavým či netradičným témam, pátrame po histórii alebo navštevujeme miesta opradené legendami? Chcel by si ich na našom webe vidieť viac? Ak áno, môžeš nás podporiť tým, že sa pridáš do klubu Refresher+, vďaka ktorému ti ich môžeme pravidelne prinášať.
Zelený štvrtok: „mačička“ pre zdravie i zaklínadlo pre krásne vlasy
Pre kresťanov je Veľká noc najvýznamnejším kresťanským sviatkom v roku, pričom sa začína už Kvetnou nedeľou – týždeň pred samotnými sviatkami. Ako nám prezradila etnologička, tento týždeň je prezývaný aj Veľký týždeň.
Podľa jej slov sa na Slovensku počas Kvetnej nedele svätili v chrámoch mladé výhonky vŕby – bahniatka. Posvätené sa zaniesli a zastokli do poľa, aby ho mohli ochraňovať pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. V staršom období naši predkovia dokonca aj konzumovali jeden z posvätených chlpatých kvietkov, ktoré ľudovo nazývali „mačičky“ či „kozičky“, a zapili ho vodou, keďže verili, že ich ochráni pred chorobami.
Veľmi dôležité bolo pre našich predkov aj tzv. Veľkonočné trojdnie. Začína sa Zeleným štvrtkom, keď od rána do obeda sadili ťahavé rastliny, ako bôb, cícer, hrach a fazuľu. Odborníčka nám prezrádza, že medzi veľmi staré zvyky patrí aj to, že sa v tento deň ešte pred východom slnka chodievali pod vŕbu česať slobodné dievčatá, pričom odriekali: „Vŕba, vŕba, milá vŕba, daj mi vlasy, krásne vlasy, vlasy dlhé na dva pásy.“
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Čo ľudia jedli v minulosti na Zelený štvrtok.
- Ako trávili veľkonočné sviatky.
- Ako vyzeral sviatočný jedálny lístok.
- V čom sa líšili veľkonočné tradície v závislosti od regiónov.
- Kedy sa namiesto kraslíc začali ako výslužka dávať peniaze.
- Čo sa počas konkrétnych sviatkov v minulosti robiť nesmelo a čo, naopak, bolo zaužívané.