Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti SHOPTET.
31. marca 2022, 15:35
Čas čítania 2:54
Sponzorovaný obsah

Výpoveď v práci a neúspešné pohovory ho posunuli vpred: Štefan vybudoval vlastný biznis od nuly

ZAUJÍMAVOSTI BOJOVÉ ŠPORTY PODNIKANIE
Uložiť Uložené

Majiteľa nešťastie v práci doviedlo k založeniu vlastného biznisu.

Štefan Valčo si prešiel niečím, čo nechce zažiť nikto – v práci dostal výpoveď, úplne sa mu minuli peniaze a z Prahy sa musel vrátiť na Slovensko. Práve tieto skúsenosti ho však posunuli vpred a dnes je sám sebe pánom vďaka originálnemu e-shopu.

Nápad, pre ktorý sa nadchol

Štefan pracoval v IT, no už odmalička ho zaujímali bojové umenia a v tejto oblasti mal aj mnohých známych. Jednou z nich bola aj Janka Miháliková z taekwondo klubu Star Club. Štefan sa s ňou dohodol na príprave webovej stránky pre klub – nie však za peniaze, ale za možnosť trénovať v ňom zadarmo. Ako to už niekedy býva, aj veci, ktoré robíme v podstate zadarmo, nás dokážu posunúť vpred.

„Po jednom tréningu sme sa rozprávali o mojich problémoch s prácou. Vyplynulo z toho, keďže mám bohaté skúsenosti s bojovými umeniami a viem robiť webové stránky, prečo nezaložiť e-shop a nepredávať potreby pre bojové umenia?“ opisuje Štefan. Práve s Jankou následne založil e-shop. 

Byť sám sebe pánom

Nešlo to však jednoducho – najväčšou prekážkou boli peniaze. Internetový obchod síce Štefan vytvoril zadarmo, no musel platiť za doménu a hosting. „Horšie to bolo s tovarom. Ten som od dodávateľa objednával až po prijatí objednávky od zákazníka. Spočiatku mi požičali rodičia a na tovar prispievala aj Janka,“ vysvetľuje.

Neskôr sa Štefanovi podarilo nájsť si zamestnanie a zarobené peniaze investoval do chodu Star Shopu. Dnes tvrdo pracuje na budovaní e-shopu, aby mohol opustiť prácu a plne sa zameriavať na to, čo ho baví. „Najväčšou výhodou podnikania je byť sám sebe pánom. Človek môže pracovať, kedy chce, ako dlho chce a výška jeho príjmu závisí len od jeho snahy. Chcel by som, aby Star Shop bol najznámejší a najväčší e-shop v oblasti bojových umení aspoň na Slovensku.“

bojové umenia
Zdroj: archív Štefana Valča

Aj skúsený ítečkár si vybral Shoptet

Štefan pôvodne vybudoval e-shop na open source riešení, po niekoľkých technických problémoch mu však došla trpezlivosť a rozhodol sa presťahovať ho na Shoptet. „Keď som v marci 2016 prešiel na Shoptet, zvýšila sa mi návštevnosť e-shopu a prudko stúpol počet objednávok,“ spomína.

Vytvoriť internetový obchod na Shoptete, ktorý je domovom pre tisíce e-shopov, pritom podľa neho trvalo veľmi krátko. „Za niekoľko dní sme doladili dizajnové detaily, pridali produkty a celé to netrvalo vyše dvoch týždňov,“ hovorí Štefan. Na predošlej platforme mu to pritom trvalo viac ako mesiac.

„Shoptet som si vybral v prvom rade preto, že som nemusel riešiť technické problémy a mohol som sa venovať predaju a marektingu,“ ozrejmuje. Navyše Shoptet používa už vypracované základné SEO, pomôže s reklamou na Google Ads a v tom čase Štefanovi ponúkli aj registrovanie do vyhľadávačov. „To dokopy tvorí skvelý štart pre marketing.“

Najpredávanejší produkt ťa možno prekvapí

Na e-shope si si v roku 2015 mohol kúpiť najmä produkty týkajúce sa taekwonda. Hoci Janka, s ktorou Star Shop zakladal, už dnes nie je spolumajiteľkou, s jej klubom Štefan spolupracuje dodnes. „Neskôr som pridal veci pre nindžucu, karate, džudo, krav magu a postupne ponuku rozširoval o iné bojové umenia.“ Produkty pritom Štefan získaval od dodávateľov, ktorých poznal ešte z Česka alebo mu ich poradila Janka.

Najpredávanejším artiklom v Star Shope sú opasky. Aj podľa Štefana ide takmer o spotrebný materiál – vždy keď dokážeš zvýšenie svojej technickej zručnosti, potrebuješ nový opasok. „Potom sú to doboky na taekwondo, kimoná na karate a džudo, chrániče na zuby, palice a nunčaky.“

Zákazníci sa pritom často informujú hlavne o rozmeroch či váhe produktov, Štefan si však spomína aj na jednu zvláštnu požiadavku. „Už sa mi stalo, že zákazníčka chcela palicu, ktorá má bežne dĺžku 180 cm, ale ona chcela 170 cm. Ponúkol som jej, že jej ju skrátim. Súhlasila, a tak som vzal pílku a odrezal z nej. Doteraz sa nesťažovala, zrejme je teda spokojná,“ smeje sa ústretový majiteľ e-shopu.

Odborník z praxe

V získavaní zákazníkov pritom Štefanovi pomáha aj poskytovanie poradenstva v oblasti bojových umení a vlastný blog, v ktorom poradí aj s výberom bojového umenia. On sám do tohto sveta nazrel už ako približne desaťročný, keď videl film o nindžoch. „Bol som z toho úplne nadšený a rozhodol som sa, že aj ja budem nindža,“ spomína. Najskôr skúsil nindžucu, ktorému sa venoval asi sedem rokov. Následne objavoval krav magu, taekwondo, systemu, wing-čeun kung-fu a znova sa vrátil k nindžucu. Skúseností má teda dosť, a hoci sa dnes už nevenuje žiadnemu bojovému umeniu, práve nindžovia mu prirástli k srdcu najviac. „Raz nindža, navždy nindža.“

založ si vlastný e-shop aj ty
Domov
Zdieľať
Diskusia