Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2022, 13:42
Čas čítania 0:56
Eduard Starkbauer TASR

Šéf ruskej vesmírnej agentúry opäť varuje, že ISS môže v dôsledku západných sankcií spadnúť do mora či na pevninu

Šéf ruskej vesmírnej agentúry opäť varuje, že ISS môže v dôsledku západných sankcií spadnúť do mora či na pevninu
Zdroj: Getty Images/NASA
NEWS MEDZINÁRODNÁ VESMÍRNA STANICA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

NASA ubezpečuje, že sa snaží nájsť riešenie, ako udržať ISS na obežnej dráhe aj bez pomoci Ruska.

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin varoval, že sankcie Západu uvalené na Rusko by mohli spôsobiť pád Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Dôsledky sankcií môžu podľa bývalého ruského vicepremiéra kriticky ohroziť prevádzku ruských kozmických lodí, ktoré ISS obsluhujú.

Ruská časť stanice zabezpečuje najmä korekciu obežnej dráhy ISS. Prerušenie korekčných aktivít by podľa Rogozinovho stanoviska na sociálnej sieti Telegram pri najhoršom možnom scenári viedlo k zrúteniu 500-tonovej konštrukcie stanice do mora alebo na pevninu.

Medzinárodná vesmírna stanica.
Medzinárodná vesmírna stanica. Zdroj: Getty Images/NASA


„Ruský segment zabezpečuje korekciu obežnej dráhy stanice v priemere 11-krát za rok vrátane jej vyhýbania sa vesmírnemu odpadu,“ uviedol Rogozin, ktorý sa vo svojich postoch na sociálnych sieťach netají podporou ruského armádneho ťaženia na Ukrajine.

Dmitrij Rogozin sa so žiadosťou o zrušenie „nezákonných sankcií proti ruským spoločnostiam“ obrátil listom na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), Kanadskú vesmírnu agentúru aj Európsku vesmírnu agentúru (ESA). Na ISS sa momentálne nachádzajú štyria astronauti NASA, dvaja ruskí kozmonauti a jeden európsky astronaut.

Šéf Roskosmosu neformuloval hrozivé slová o nejasnom osude ISS po prvý raz. Hrozbu pádu v dôsledku pribúdajúcich sankcií naposledy vyslovil na Twitteri ešte vo februári. NASA v súvislosti s vyjadreniami Dmitrija Rogozina už 1. marca prisľúbila, že sa pokúsi nájsť riešenie, ako udržať ISS na obežnej dráhe aj bez pomoci Ruska.

Domov
Zdieľať
Diskusia