Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022 o 19:27
Čas čítania 0:52
Adam Novosad TASR

Zdravotníci aj poslanci parlamentu už môžu pracovať, aj keď budú pozitívni na covid-19. Hygienici chcú predísť kolapsu

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Nová vyhláška úradu verejného zdravotníctva upravuje, kto musí zostať v karanténe po pozitívnom teste na covid-19.

Nová vlna pandémie, ktorej dominuje vysoko nákazlivý variant omikron, prinútila úrad verejného zdravotníctva upraviť manuál, ako postupovať v prípade pozitívneho testu. Manuál vysvetľuje novú vyhlášku, ktorú ÚVZ pripravil.

Najnovšie hygienici nebudú vyžadovať, aby pracovníci kritickej infraštruktúry a ústavní činitelia zostávali v karanténe. Osoby vykonávajúce tieto profesie budú môcť pracovať, aj keď budú pozitívne na covid-19, ale nesmú sa u nich objaviť klinické príznaky ochorenia. Nové podmienky majú predchádzať tomu, aby v prípade silnej vlny nevypadlo príliš veľa pracovníkov kritickej infraštruktúry naraz.

koronavírus
Zdroj: TASR/AP/Jakub Kotian

Pozitívni pracovníci v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb majú výnimku z karantény len v prípade nedostatku týchto pracovníkov, ak je potrebné podať neodkladnú zdravotnú alebo sociálnu starostlivosť a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ani z okolitých zariadení.

„Osoby v osobitnom režime môžu mať výnimku z karantény po kontakte s pozitívnou osobou, ak nemajú klinické príznaky ochorenia a rozhodne o tom ich zamestnávateľ,“ konštatujú hygienici. V práci však musia mať nasadený respirátor a minimalizovať kontakt s ostatnými zamestnancami.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Medzi pracovníkov kritickej infraštruktúry v osobitnom režime patria zdravotníci, pracovníci v laboratóriách, študenti všeobecného lekárstva či ošetrovateľstva, pracovníci štátnych orgánov a samosprávy, prezidentka, členovia vlády aj poslanci.

Okrem toho sem patria aj príslušníci ozbrojených, bezpečnostných a záchranných zborov, pracovníci v oblasti energetiky, odvozu odpadov či osoby zabezpečujúce údržbu ciest. Jednotlivé profesie môže ÚVZ pridávať operatívne podľa vyvíjajúcej sa situácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia