Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 10:34
Čas čítania 0:49
Adam Novosad

VIDEO: Slovenský youtuber ti ukáže krajinu, kde kúpiš (skoro) všetko za bitcoin. Aj babičkám zaplatíš kryptomenou

NEWS YOUTUBE
Uložiť Uložené

Salvádor minulý rok prijal bitcoin za svoju oficiálnu menu, a tak sa slovenský youtuber šiel na vlastné oči presvedčiť, či kryptomenou zaplatíš kdekoľvek.

Stredoamerická krajina Salvádor spravila vlani nevídané rozhodnutie. Jej prezident Nayib Bukele vymyslel plán, na základe ktorého sa kryptomena bitcoin stala oficiálnym platidlom štátu. Štát sa tak stal prvým na celom svete, kde si technicky môžeš za bitcoin kúpiť prakticky čokoľvek.

Slovenský youtuber PPPíter alias Peter Popluhár sa v uplynulých mesiacoch vybral do Strednej Ameriky, pričom Salvádor nemohol vynechať. Ide o krajinu plnú kontrastov, ktorá síce prijala bitcoin ako oficiálne platidlo, avšak zároveň je to štát s najvyšším počtom vrážd v prepočte na obyvateľa.

Peter Popluhár sa vo svojom videu snažil zistiť, či dokáže bitcoinom zaplatiť aj pri nákupe suvenírov či jedla z pouličných stánkov, čo sa mu nakoniec podarilo. Aj keď kryptomenu nevedel použiť vo veľkom supermarkete Walmart, za bitcoin si kúpil prívesok, ustrice a dal si aj upraviť bradu v barbershope. 

Platba kryptomenami však v Salvádore nefunguje bez problémov. Množstvo prevádzok ju zatiaľ nepodporuje, bežní podnikatelia majú pred kryptopeňaženkou rešpekt a obrovským problémom je, samozrejme, volatilita bitcoinu, ktorý za posledné týždne stratil viac ako 50 percent hodnoty od svojho doterajšieho maxima. 

V krajine boli proti zavedeniu bitcoinu veľké protesty a nie všetci obyvatelia sú z jeho zavedenia ako oficiálneho platidla nadšení. 

Domov
Zdieľať
Diskusia