Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 9:39
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská TASR

Omikron má o 90 % nižšiu smrtnosť než delta, priemerná dĺžka hospitalizácie je o polovicu nižšia

Omikron má o 90 % nižšiu smrtnosť než delta, priemerná dĺžka hospitalizácie je o polovicu nižšia
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Pravdepodobnosť hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti sa znížila o tri štvrtiny.

Výskum v USA na vzorke 70-tisíc osôb nakazených koronavírusom ukázal, že v prípade infekcie variantom omikron sa znížila pravdepodobnosť hospitalizácie oproti variantu delta o polovicu.

Pravdepodobnosť hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti sa znížila o tri štvrtiny a pravdepodobnosť úmrtia až o 90 percent. 


Z 50-tisíc ľudí nakazených omikronom nikto nepotreboval umelú pľúcnu ventiláciu.
Priemerná dĺžka hospitalizácie s variantom omikron bola iba 1,5 dňa. Pri delte to bolo päť dní. Až 90 percent pacientov s omikronom prepustili z nemocnice do troch dní.


Výskum uskutočnili v sieti zdravotníckych zariadení Kaiser Permanente v južnej Kalifornii v čase od 1. decembra do 2. januára. Podieľali sa na ňom vedci z Kalifornskej univerzity v Berkeley, Kaiser Permanente a Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Omikron sa v pľúcach množí menej

Podobné závery predtým naznačili aj rozsiahle štúdie z Británie a Juhoafrickej republiky. Vedci zase pri výskume na zvieratách a bunkách zistili, že omikron sa lepšie množí v horných dýchacích cestách než v pľúcach, čo vysvetľuje ľahší priebeh ochorenia.


Zatiaľ nerecenzovaná štúdia v Kalifornii podľa riaditeľky CDC Rochelle Walenskej brala do úvahy parametre ako vek, pohlavie, predchádzajúcu infekciu koronavírusom SARS-CoV-2, očkovanie a komorbiditu. Ako uvádza štúdia, „omikron je sám osebe menej závažný ako delta“, pričom nižší počet ťažkých prípadov nesúvisí iba s vyššou zaočkovanosťou a premorenosťou.


V štúdii sa ďalej píše, že súčasné vakcíny majú nižšiu účinnosť voči omikronu, ale naďalej významne chránia proti ťažkému priebehu ochorenia covid-19.


Napriek povzbudivým výsledkom výskumu nabáda Walenská na opatrnosť, keďže omikron v dôsledku vysokej nákazlivosti zaťažuje zdravotnícky systém. WHO upozorňuje, že omikron je nebezpečný najmä pre nezaočkovaných.

Domov
Zdieľať
Diskusia